xcounter
#

Чи могла РФ отримати "катери-камікадзе" від Ірану, і що в них взагалі з "морськими дронами"

11393
Іранський "дрон-камікадзе", який отримали єменські хусити, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Іранський "дрон-камікадзе", який отримали єменські хусити, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо уже є підстави говорити про можливість нової загрози від РФ на морі, варто розібрати й можливі джерела походження такої зброї

Учора 11 лютого 2023 року з’явились підстави припускати, що рашисти могли перейти до використання надводних дронів-камікадзе, мета яких – ураження об’єктів критичної інфраструктури або ж протидія цивільному судноплавству в Чорному морі.

На це зокрема вказує один із фрагментів повідомлення Генштабу ЗСУ про розмову Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного із головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі – "Поділився занепокоєнням у звʼязку з використанням росією морських надводних дронів, що створює загрозу цивільному судноплавству в Чорному морі".

Читайте також: США таки планують передати ВМСУ патрульні катери Mark VI, і це будуть нові замість вживаних

На перший погляд, алгоритм протидії новій загрозі від РФ простий та зрозумілий – бонові загородження навколо важливих об’єктів та посилення наряду патрульних катерів та кораблів.

Але з іншої сторони, тут також варто зрозуміти, звідки або в кого Росія могла взяти катери-камікадзе. Можливо, це "підкаже" алгоритми радіоелектронної боротьби, які допоможуть "заглушити" такі рашистські "вироби" ще на дальніх підступах до наших критично важливих об’єктів.

Надводний дрон Alister 9 французького виробництва, який використовується зокрема на рашистських тральниках проекту 12700 "Александрит", ілюстративне фото з відкритих джерел

До повномасштабного вторгнення в Україну РФ мала в своєму розпорядженні деякі зразки західних "надводних дронів".

Якщо конкретніше – в складі ВМФ РФ є шість "склопластикових" тральників проекту 12700 "Александрит", із яких три входять до складу ЧФ РФ, і кожен із котрих оснащений чотирма дронами-тральниками французького виробництва - Alister 9 та K-Ster. Але скоріш за все такі "вироби" рашисти могли використати хіба що для "копіювання" технологій управління "безекіпажними кораблями".

Надводний дрон K-Ster французького виробництва, який використовується зокрема на рашистських тральниках проекту 12700 "Александрит", ілюстративне фото з відкритих джерел

Тому як можливий постачальник катерів-камікадзе для РФ на гадку спадає саме Іран. Котрий час від час демонструє подібні розробки у цій сфері, зокрема іранці недавно показали надводний дрон під індексом Bavar, характеристики якого однак поки невідомі.

А ще також відомо, що Тегеран уже постачав для своїх сателітів-єменських хуситів "катери-камікадзе" для ураження надводних цілей. Їх деякі характеристики ще у вересні 2022 року в своєму блозі описав OSINT-аналітик H I Sutton.

Демонстрація іранського "катера-камікадзе" Bavar, лютий 2023 року, зображення з відкритих джерел

На його думку іранські "катери-камікадзе" мають довжину корпусу до 10 метрів. Як силова установка використовується звичайний навісний мотор. Залежно від серії, для виготовлення могли використовуватись або звичайні моторні човни, або ж спеціально виготовлені корпуси.

Також на цих "виробах" можна помітити кабіну для бойового плавця, котрий має довести до певної точки свій катер, що далі прямуватиме до цілі "в безпілотному режимі".

Маса БЧ та дальність ходу поки що невідомі. Але загалом за описом виходить щось схоже на "людино-торпеду" італійських бойових плавців часів Другої світової, тільки більш технологічної.

"Надводні дрони" різних країн світу, зокрема іранські "катери-камікадзе" в розпорядженні єменських хуситів, ілюстративна інфографіка від H I Sutton

Дати точну оцінку можливому новому рашистському "вундерваффе" зможемо хіба в тому випадку, якщо один із зразків потрапить в руки наших фахівців.

І тут поки хіба що лишається сподіватись, що РФ не отримає від Ірану достатньо зброї, яка дозволить рашистам атакувати наше судноплавство та критичну інфраструктуру в морських портах чи на внутрішніх водних шляхах.

Читайте також: Чи можуть дрони-камікадзе послати вслід за "Москвою" всі кораблі росіян з "Калібрами"