xcounter
#

Чим же ПВК "Вагнер" так дістала Сербію, що та наважилась продати для ЗСУ ракети для "Градів" на 40 км

38588
Бронеавтомобіль "Чекан", який використовує ПВК "Вагнера", ілюстративне фото з відкритих джерел
Бронеавтомобіль "Чекан", який використовує ПВК "Вагнера", ілюстративне фото з відкритих джерел

І чому серби поки не готові офіційно визнавати факт поставок своїх боєприпасів Україні для боїв проти рашистів

Після того як стало відомо, що одна із сербських приватних компаній продала для ЗСУ реактивні снаряди Grad-2000 до БМ-21 "Град" із збільшеною до 40 км дальністю стрільби, президент Сербії Александр Вучич взявся публічно заперечувати цю інформацію. Що виглядає в принципі дивним, особливо після його слів про те, що йому (тобто Вучичу) "не потрібні ані похвала, ані погрози від ПВК Вагнер". І особливо на тлі того, що факт поставки сербських "олівців" до "Градів" виглядав лише як оборудка однієї з приватних фірм, що свої "вироби" продала "на папері" одній із фірм Туреччині.

Прояснити ситуацію може ось ця публікація від американської аналітичної установи Jamestown Foundation, яка вказує – ПВК "Вагнер" буквально дістало Сербію, але ця країна ще не готова до радикального розриву відносин із Москвою.

Читайте також: Війна для Кремля так "йде за планом", що вже нема грошей на проект по інфраструктурі для "Газпрому" та армії РФ
Сербські Grad 2000 в розпорядженні реактивної артилерії ЗСУ, фото - Ukraine Weapons Tracker, дата публікації - 28 лютого 2023 року

Річ у тім, що ПВК "Вагнер" фінансує в Сербії профашистські та доволі впливі групи "Народний патруль" та "Російсько-сербський центр Орлові", котрі регулярно "хитають" ситуацію в країні, особливо коли влада Александра Вучича намагається наприклад врегулювати свої відносини із Косово.

Але схоже, що офіційна Москва занадто переконливо грає в гру «нас там нема», тиснучи при цьому на важелі свого впливу в енергетичному, оборонному та медіа секторах Сербії. Тому з однієї сторони Александр Вучич демонструє свою рішучість в боротьбі із профашистськими групами та безпосередньо впливом ПВК "Вагнер".

А з іншої сторони – ще не готовий напряму розривати зв’язки із РФ, як мінімум із страху, що якщо Белград таки остаточно "розвернеться на Захід", то Кремль активує сценарій "озброєного перевороту", який наприклад невдало намагалась реалізувати у 2017 році в Сербії.

"Вагнерівці" під Бахмутом використовують Т-90М "Прорыв" як "імпровізовану САУ", зима 2022 року, фото з відкритих джерел

На перший погляд, росіяни такими своїми діями буквально перекреслюють той "багаж" проросійської лояльності, яку Сербія має сторіччями. Наприклад, виявляється, що в 1999 році югославський диктатор Слободан Мілошевич збирався відправити 500 бійців "на захист Вітчизни", тобто Росії. І що справді має місце факт набору сербських найманців для повномасштабної війни проти України, починаючи як мінімум з літа 2022 року, для дій переважно на Півдні.

Але тут Кремль може мати свою схиблену логіку. Мовляв, якщо розпалити багаття нової війни на Балканах, у Заходу стане на одну проблему більше, і тоді підтримка України для війни проти РФ може суттєво "просісти".

Антитерористичні навчання армії та силових структур Сербії, квітень 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Майже всю ПВК "Вагнер" рашисти кинули під Бахмут, але частина з них все лишається в Африці