xcounter
#

Скільки ракет "Оникс" та "Калибр" можуть зробити за місяць рашисти, і що там по запасам

4590
Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", які також використовувались для обстрілів України, ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион", які також використовувались для обстрілів України, ілюстративне фото довоєнних часів

Окрім далекобійних крилатих ракет, російський ВПК також має план по ракетам для тактичної авіації, і це задає свою динаміку

Оглядач групи "Інформаційний спротив" Констянтин Машовець навів зокрема дані по виробництву деяких типів крилатих ракет, що стоять на озброєнні ЗС РФ. І ці дані показують таку картину.

Зокрема, як вказує Машовець, орієнтовно 7 лютого 2023 року представники рашистського КБ "Новатор" передали Чорноморському флоту РФ партію в орієнтовно 20 крилатих ракет 3М-14 "Калибр", в період орієнтовно до 28 лютого було відправлена партія ще до 20 КР цього типу. Загалом виходить, що протягом минулого місяця ЧФ РФ в тимчасово окупованому Криму отримав до 40 ракет "Калибр", хоча фактичний щомісячний обсяг виробництва складав все ж 20 одиниць.

Читайте також: Рашисти хотіли авіаційну версію ракети "Калибр" під Су-35, але "щось не вийшло"
Демонстрація рашистських крилатих ракет сімейства "Калибр", ілюстративне фото довоєнних часів

Цікаво, що при цьому російський ВПК виробляє та постачає у війська відносно невеликі партії крилатих ракет інших типів. Зокрема, орієнтовний обсяг виробництва надзвукових ракет 3М55 "Оникс", вони ж П-800 до комплексів "Бастион" в минулий місяць склав орієнтовно 4 одиниці.

Рашистська держкорпорація "Тактическое ракетное вооружение" в період орієнтовно 6-12 лютого відвантажила армії РФ сім протирадіолокаційних ракет Х-31ПМ, шість протикорабельних ракет Х-35У та чотири керовані ракети Х-38М (призначені для ураження різних типів цілей).

Лінійка ракет, які виготовляються на підприємствах рашистської корпорації "Тактическое ракетное вооружение", зокрема КР типів Х-31 та Х-35 , ілюстративне зображення з відкритих джерел

Від Defense Express додамо, що вказані вище цифри по можливим темпам виробництва тих чи інших крилатих ракет в РФ є цікавими хоча б на тлі того, що востаннє офіційну оцінку про ракетному арсеналу рашистів Міноборони України наводило ще на початку січня 2023 року. Відповідно, є можливість бодай поверхово звірити динаміку процесу.

Наскільки точно вказані вище цифри відповідають дійсності – спростувати чи підтвердити поки що не можемо. Але можемо зробити наступні припущення та висновки.

Ракети Х-35 на пілонах рашистських Су-34 в білоруських Барановичах, січень 2023 року, зображення ілюстративне

РФ намагається одночасно вести виробництво і КР великої дальності для морських та/або авіаційних носіїв, і крилатих ракет для тактичної авіації. За дефіциту "підсанкційних" ресурсів, як то наприклад бортова електроніка, це призводить до неритмічностей у поставках. Тому схоже, що наприклад, "січневу" партію "Калібрів" окупанти в Криму отримали вже на початку лютого, а свою "лютневу" партію тактичних ракет "ВКС РФ" не отримали досі.

Показово, що в плані замовлень на авіаційні КР для тактичної авіації рашисти роблять упор саме на протирадіолокаційні ракети. І що ймовірний обсяг виробництва протикорабельних ракет, що можуть застосовуватись і для обстрілів наземних цілей, складає орієнтовно 10 одиниць на місяць.

Пуск протикорабельної ракети П-800 комплексу "Бастион" з позиції в тимчасово окупованому Криму, березень 2022 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти заяляють про появу нової ракети "Изделие 720" та про плани розширити виробництво Х-101