xcounter
#

По Сумщині рашисти використали свій аналог JDAM-ER: цілим залишився модуль, який може дати відповіді на ключові питання (фото)

22078
Аналог JDAM-ER з РФ
Аналог JDAM-ER з РФ

З огляду на все, РФ змогла почати виробництво своїх аналогів JDAM-ER

Став відомий тип плануючої бомби, яку рашисти використали для ударів по Сумській області в ніч проти 24 березня. Defense Express з власних джерел отримав фото уламків, на яких можливо упізнати так званий аналог JDAM-ER, про існування якого вперше стало відомо на початку січня цього року. Зазначимо, що назва цього аналогу - УМПК (універсальний модуль планування та корекції), також зустрічається назва МПК, розробник НПО "Базальт" і з огляду на збільшення випадків його використання, РФ наладили його виробництво і мова йде не про одиничні зразки.

Його перше відоме бойове застосування відбулось по окупованому Донецьку, коли ця авіабомба впала у північно-західному районі міста 12 березня. А за інформацією від Командування Повітряних Сил ЗСУ рашисти здійснили скидання 11 плануючих бомб, як мінімум частина з яких є саме аналогами JDAM-ER, про що говорять фото.

Читайте також: Чехія першою дала ЗСУ танки та вертольоти, і тепер Петр Павел логічно боїться зменшення підтримки від Заходу

Зокрема аналогічні уламки були якраз зафіксовані у самому Донецьку, де було точно відомо використання УМПК, який перетворює звичайну 500-кг фугасну ФАБ-500М-62 на плануючу з корекцією за супутниковою навігацією (наявність інерціальної системи, як у повноцінному JDAM-ER, під питанням). Зокрема про це говорить форма крил, а також кріплення.

З огляду на фото, модуль в якому можуть розміщуватись елементи керування польотом боєприпасу вцілів. Це дозволить точно визначити систему навігації і якщо вона складається лише з супутникової - реалізувати боротьбу з цими аналогами JDAM-ER шляхом створення завад для GPS, ГЛОНАСС та інших подібних систем. Але у будь-якому випадку, найефективнішим засобом боротьби з цією загрозою є саме знищення носіїв цих бомб.

Також вкрай важливо дізнатися походження електронних компонентів, що можливо дозволить придушити канали їх постачання. Можливо, визначити завод-виробник готового виробу, реальну складність виробництва такого виду боєприпасу у РФ, а також технологічний рівень виробництва, що дозволить оцінити реальні виробничі можливості.

Читайте також: У ГУР МОУ розповіли про залишки ракет у 15%, плани з подвоєння виробництва та скільки "мопедів" є в РФ