xcounter
#

Ворог почав активне застосування керованих авіаційних бомб: що це, які райони під загрозою та як боротися

РФ до цього спиралась на можливості лише старих коригованих бомб, як КАБ-500Кр
РФ до цього спиралась на можливості лише старих коригованих бомб, як КАБ-500Кр
24041

Плануючи авіабомби ворог скидає ще за межами дії протиповітряної оборони України, але таку ситуацію цілком може змінити зброя, яка вже передається до України

Так звані "ВКС" РФ в ніч проти 24 березня атакували Сумську область керованими плануючими авіаційними бомбами. Мова йде одразу про десять літаків Су-35, які здійснили скидання 11 таких боєприпасів, про що повідомив в ефірі телемарафону речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Епізодичне використання ворогом керованих авіаційних бомб було помічено й раніше, зокрема було ідентифіковано застосування УПАБ-1500В вагою 1500 кг, гібрида ракети та бомби "Гром-Э1", а також російського аналога JDAM-ER, щоправда, по Донецьку.

Читайте також: Наочний приклад, чому треба "добивати" зброю рашистів, якщо "тракторні війська" до неї не підберуться

УПАБ-1500В
УПАБ-1500В

Також зазначимо, що відомо про існування у РФ, але немає даних щодо масового серійного виробництва, УПАБ-500В вагою 500 кг, а також "Гром-Э2", який є варіантом "Гром-Э1" без двигуна, але зі зібільшеною у 1,5 рази бойовою частиною.

Гром-Э1
Гром-Э1

Окрім того декларувалась прийняття на озброєння у 2021 році плануючої бомби "Дрель", яка при вазі 540 кг має дальність планування до 30 км та замість осколово-фугасної бойової частини несе 15 самоприцільних суббоєприпасів, які аналогічні тим, що застосовуються у реактивному снаряді для "Смерча" 9М55К1 .

бомба Дрель
"Дрель" створена на базі касетної РБК-500У

Як зазначили у Командуванні ПС ЗСУ для скидання керованих плануючих авіаційних бомб ворожі літаки не входять в зону ураження нашої ППО, на відміну від випадків, коли застосовуються навіть кориговані бомби типу КАБ-500Кр чи КАБ-1500. Тому загроза їх використання доволі значна, хоча й зона "пуску" значно менша не тільки у порівнянні із крилатими ракетами, такими як Х-101 чи "Калибр", а й керованими ракетами такими як Х-59 та Х-22.

Зокрема дальність скидання плануючих авіаційних бомб на пряму залежить від параметрів польоту носія - швидкості та висоти. Чим вище й на більшій швидкості здійснює скидання літак, тим далі такі бомби будуть летіти. Якщо взяти задекларовані рашистами параметри для УПАБ-1500В, то дальність становить 40 км при висоті скидання у 14 км. Для "Гром-Э1", яка має власний твердопаливний прискорювач, декларується 120 км при висоті 12 км та швидкості 12 км, що є дискусійним.

Водночас навіть дальність скидання у 80 км означає, що під загрозою такого удару можуть перебувати прикордонні райони та прифронтові райони, включно з такими містами, як Чернігів, Суми, Харків, Херсон та Запоріжжя. А ефективними засобами боротьби з ними є лише знищення самого носія.

Су-35
Су-35 з бомбовим навантаженням

Але ворогу чудово відомо про дальності дії ЗРК, які нараз є на озброєнні Повітряних Сил України. Враховуючи висоту польоту для скидання плануючих бомб на великі відстані він знаходиться у недосяжності армійських засобів ППО, які можливо розмістити ближче до лінії фронту. Зокрема максимальна висота ураження цілі з "Оса-АКМ" складає до 5 км. Водночас потужніші "об'єктові" ЗРК такі, як С-300 розташовуються вже глибше у тилу та не можуть дістати ціль через дальність, яка складає - 75 км (нагадаємо, що єдиною ракетою для С-300, яка є в Україні, про що добре відомо ворогу є 5В55 з таким параметром по дальності).

Ситуацію звісно змінять очікувані Patriot та SAMP/T, бо американський ЗРК з ракетами PAC 2, може знищувати літаки противника, які знаходяться на великій висоті на дальності 150-160 км, а SAMP/T, офіційно, на дальностях понад 100 км. Але все впирається у кількість цих комплексів, яких не вистачить для прикриття всіх ділянок, особливо враховуючи потребу у цих ЗРК, як засобів протиракетної оборони від балістичних ракет.

Patriot
Пуск Patriot зенітної ракети

Водночас навіть епізодичне використання із засідки одного такого комплекса та знищення носіїв може відбити у ворога бажання. Як мінімум, скоріш за все, завдяки саме такий тактиці на початку березня був знищений російський фронтовий бомбардувальник Су-34 у районі Єнакієво.

Саме тому питання отримання західних винищувачів, які мають далекобійні ракети "повітря-повітря" здатні "відігнати" ворожу авіацію для України залишається ключовим, а єдиною альтернативою залишається лише інтеграція таких ракет, як AIM-120 під крило ще радянських машин, що вкрай складно й не факт, що взагалі зможе спрацювати.

Оновлено:

як згодом стало відомо, рашисти для ударів по Сумщині використали свій аналог JDAM-ER, й цілим залишився модуль, який може дати відповіді на ключові питання.

Читайте також: Чим загрожує "Торнадо-С", якою росіяни могли вчора обстріляти Запоріжжя, і як багато у ворога таких систем