xcounter
#

У ГУР МОУ розповіли про залишки ракет у 15%, плани з подвоєння виробництва та скільки "мопедів" є в РФ

7232
Ракета Х-101, фото ілюстративне
Ракета Х-101, фото ілюстративне

Рашисти не відмовляються від своєї тактики масованих ракетних ударів, але скоригують потенційні цілі та витрачатимуть більше часу на накопичення необхідної кількості ракет

Видання РБК-Україна оприлюднило інтерв’ю з заступником начальника Головного управління розвідки МОУ Вадимом Скібіцьким, в якому він, зокрема, розповів про те, скільки у РФ залишилося власних далекобійних ракет та іранських дронів камікадзе, наскільки рашисти планують наростити виробництво ракет та як змінили тактику ракетних обстрілів.

Щодо останнього, то тут варто зафіксувати таке – після провалу плану окупантів з обстрілами критичної інфраструктури, рашисти можуть змінити цілі ракетних атак на військові об’єкти, підприємства "оборонки" та логістику, що насправді виглядає доволі прогнозовано, але це аж ніяк не означає, що загроза для об’єктів інфраструктури минула.

Читайте також: Ситуація з боєприпасами у РФ та Україні: у ГУР МОУ назвали коли ситуація для ворога стане критичною

Про кількість ракет Скібіцький стверджує наступне – якщо рахувати від тієї кількості ракет, яку рашисти мали на початку повномасштабного вторгнення, то наразі окупанти загалом мають 15% від тих запасів, а якщо брати по окремих ракетах, наприклад, Х-101 та Х-555, то тут цей показник менш як 10%.

Але разом з тим, варто враховувати й те, що окупанти щомісяця поповнюють запаси своїх ракет. З цим у них ситуація зараз наступна – станом на кінець 2022 року темпи виробництва "Калібрів" та "Х-101" становили близько 20-30 ракет в місяць водночас, як стверджує Скібіцький з такими ракетами, як "Іскандер", ситуація ще "значно гірша", хоча конкретні дані саме щодо цієї ракети не називає.

іскандер ракетний комплекс
Рашисти мають значну кількість західних компонентів у своїх ракетах

Водночас у планах окупантів – подвоїти виробництво всіх ракет. Як зауважує представник ГУР МОУ, планам передусім мають завадити санкції, бо ракети окупантів мають значну частку компонентів від західних компаній і тут питання в тому, наскільки серйозно буде контролюватися виконання санкцій компаніями.

Ситуацію з тим, що в рашистів наразі дійсно критично низький рівень запасів ракет демонструє й те, як рашисти змінювали інтервали між ракетними обстрілами – спочатку це був тиждень, згодом – десятиденна перерва, потім для накопичення ракет окупантам знадобилося близько двох тижнів. Зрештою, наразі окупанти здатні накопичувати ракети не більше як для двох обстрілів на місяць, зауважує Скібіцький.

х-22 ракета бомбардувальник ту-22м3
Пуск ракети Х-22, фото ілюстративне

Водночас рашисти продовжуватимуть завдавати саме масованих ударів, щоб перенавантажувати нашу протиповітряну оборону – це зокрема яскраво демонструє останній масований ракетний удар рашистів, під час якого окупанти випустили 81 ракету, скомбінувавши низку різних типів і використавши, серед усього, одразу шість дефіцитних так званих "гіперзвукових" ракет "Кинжал".

МиГ-31К з ракетою
МиГ-31К з ракетою "Кинжал", фото ілюстративне

З іранськими дронами-камікадзе типу Shahed в окупантів ситуація наразі наступна – всього на сьогодні окупанти використали для терористичних ударів по Україні близько 800 цих безпілотників, водночас наразі рашисти мають в своєму активі близько 200 "літаючих мопедів" – з поставок, що датуються кінцем минулого - початком цього року.

Завод з виробництва Shahed-136 та інших дронів у місті Ісфахан
Завод з виробництва Shahed-136 та інших дронів у місті Ісфахан

Також Скібіцький нагадує, що РФ працює над створенням заводу з виробництва дронів-камікадзе вже на власних потужностях – раніше заявлялося про амбітну мету у 6000 "літаючих мопедів", але питання в тому, як швидко вони зможуть побудувати такий завод та скільки реально безпілотників зможуть виготовляти на місяць.

Читайте також: Фахівці ГУР МОУ "розібрали на гвинтики" іранський Mohajer-6, і знайшли там дещо "незвичайне"