xcounter
#

Ситуація з боєприпасами у РФ та Україні: у ГУР МОУ назвали коли ситуація для ворога стане критичною

Ситуація з боєприпасами у РФ та Україні: у ГУР МОУ назвали коли ситуація для ворога стане критичною
13397

І хоча під терміном "критично" мається на увазі не те, що у рашистів зовсім не буде снарядів, але ситуація на полі бою має всі шанси докорінно змінитись

Очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов у розлогому інтерв'ю у межах телемарафону розповів про вкрай важливі аспекти відносно запасів артилерійських боєприпасів та виробничих потужностей.

За словами Буданова, станом на березень ситуація з боєприпасами у РФ стане критичною. Водночас "критичною" - не означає те, що боєприпасів у ворога зовсім не буде. Мова йде про зменшення запасів до 30% та можливості власного виробництва, включно з Білоруссю, а також ті невеликі обсяги, які вони зможуть дістати на зовнішньому ринку. В результаті можливості РФ відносно витрат боєприпасів за добу впадуть до 10-15 тисяч.

Читайте також: Гітлер теж влаштував масований удар на Новий рік, але це його не врятувало від поразки

Справа в тому, що РФ не розраховувала на такий термін ведення війни та використовувала боєприпаси фактично без нормативів. У результаті окупанти здійснювали до 60 тисяч пострілів з артилерійських систем на добу. Ближче до осені, вони зрозуміли, що витримати такий темп вони не можуть й почали потроху обмежувати кількість боєприпасів, які вони можуть використати на добу. І станом на кінець 2022 року вона, як повідомив Кирило Буданов, впала до 19-20 тисяч на добу.

Таким чином через один рік після вторгнення вогнева потужність артилерійського вогню ворога впаде до шести разів. З боку Defense Express, зазначимо, що артилерія для РФ є єдиним рушієм та головним фактором успішності дій на полі бою, як у наступі, так і в обороні.

мста б

Як підкреслив очільник Головного управління розвідки, ніхто у світі не здатний забезпечити такі витрати. Для прикладу, він навів плани щодо випуску боєприпасів у Білорусі. У цій країні зараз намагаються побудувати "з нуля" виробництво 122- та 152-мм боєприпасів, а також реактивних снарядів до РСЗВ "Град". Після завершення будівництва, всіх робіт із підготовкою серійного виробництва та виходу на планові потужності це дасть 3-4 тисячі боєприпасів на місяць.

Відносно ж України, то також треба усвідомлювати те, що, як підкреслив Буданов, на добу ЗСУ використовують "таку кількість боєприпасів, яку виробляють дві-три європейські країни за місяць". З боку Defense Express зазначимо, що союзниками України є далеко не "дві-три європейські країни", більше того, всі країни НАТО зараз розширюють виробництво боєприпасів. І в цілому така ситуація, якщо бути максимально прагматичним, дозволяє у питанні суперництва виробничих потужностей вбачати позитивну для України ситуацію.

артилерія зсу

Також треба враховувати наступні фактори, які підвищують ефективність артилерійського вогню ЗСУ: наявність автоматизованих систем управління артилерією, відпрацьована система виявлення цілей та передача у режимі он-лайн їх координат на засоби ураження, наявність високоточних боєприпасів у значній кількості, а також астрономічний досвід роботи в умовах браку боєприпасів.

Водночас це дійсно потребує максимальної ефективності з налагодження та масштабування виробництва боєприпасів, як в Україні, так і у країнах НАТО. І зараз саме передача боєприпасів є часом головнішою, ніж передача деяких видів озброєння.

m777

"Ми зіштовхнулись у березні 2022 року з тим, що якби не допомога наших союзників, в нас би банально не було б чим стріляти. Засоби ураження були б, а боєприпасів - ні. І весь час ми боремось з цією проблемою, виробництво у нас нових, налагодження виробничих потужностей за кордоном, спроби купити за кордоном... Тобто забезпечити себе боєприпасом і це найголовніша проблема. Це проблема набагато гостріша, ніж проблема з нестачею певних видів техніки", - повідомив очільник Головного управління розвідки Міноборони.

Читайте також: Гітлер теж влаштував масований удар на Новий рік, але це його не врятувало від поразки