xcounter
#

Винищувач F-16 для України: у США озвучили ціни для Block 30/32 та Block 70/72, а також терміни постачання

26799
F-16, фото: US DoD
F-16, фото: US DoD

А також розповіли про те, чому у США поки що не розпочали навчання пілотів на ці винищувачі

Україні потрібні західні винищувачі у війні проти РФ, але наші союзники поки що не дають "зелене світло" на постачання цієї зброї – один з ймовірних кандидатів для ПС ЗСУ є винищувач F-16 і заступник міністра оборони США Колін Кал під час слухань в Конгресі у вівторок, 28 лютого, висловив низку тез з приводу постачання цих винищувачів Україні.

Так, як стверджує Колін Кал, хоча Україні й дійсно потрібні сучасніші західні винищувачі, вони наразі не входять в трійку пріоритетів, яка виглядає наступним чином: першими заступник міноборони називає системи протиповітряної оборони (наші військові наразі проходять навчання в США на ЗРК Patriot), далі – артилерійські системи та бронетехніка.

Читайте також: Як довго насправді може тривати підготовка наших льотчиків на F-16, і які ракети до них дадуть
бмп bradley
В Україну вже їде партія з десятків американських БМП Bradley

Оскільки офіційно рішення про передачу Україні F-16 ще не прийнято, то США поки що не розпочинали навчання пілотів ПС ЗСУ на американські винищувачі – Кал стверджує, що "завчасно" це не має сенсу робити з двох причин: бо Україна зрештою може отримати й інші літаки, такі як Tornado, Gripen та Mirage, та й водночас зекономити час таким чином все одно не вийде, бо терміни навчання та постачання приблизно однакові – близько 18 місяців (півтора року).

Tornado
Німецькі Tornado, фото ілюстративне

І півтора року – якщо зважати на слова заступника міноборони, це оптимістичні терміни. Загалом він каже, що для постачання вживаних винищувачів може знадобитися до двох років (18-24 місяці), нових – від 3 до 6 років.

Далі – щодо кількості. Кал стверджує, що Україна просила в США 128 винищувачів (раніше у ПС ЗСУ загалом озвучили потребу в потребу у п'яти авіаційних бригадах або ж 180 літаків), водночас за оцінками ПС США, у довгостроковій перспективі Україні для заміни свого парку винищувачів потрібно буде від 50 до 80 одиниць.

Винищувач F-16, фото US DoD

Зрештою про ціни. Винищувачі F-16 у модифікації Block 70/72 обійдуться у 10-11 млрд доларів. Для прикладу і розуміння цін на сучасні версії F-16 можна згадати, що минулого року Болгарія закупила додаткові винищувачі F-16 Block 70 за 1,3 млрд – ціна одного літака F-16 в такому випадку становить 162,5 млн доларів.

Старіші літаки – теж не дешеве задоволення, хоча тут вже йдеться про менші суми – 36 винищувачів F-16 у версії Block 30/32 Кал оцінює до 3 млрд доларів. І загалом, спираючись на цю суму, він робить такий висновок – що наразі не надто доцільно витрачати кошти на можливості, які Україна отримає в найкращому випадку через півтора року, бо їх краще спрямувати на такі потреби, як ті ж ракети для Patriot, 155-мм боєприпаси, ракети GMLRS, бронетехніку тощо.

Читайте також: Чому Польща не готова зараз дати Україні F-16, і як довго триватиме передача МіГ-29