xcounter
#

162,5 млн доларів за один F-16: Болгарія остаточно погодила закупівлю додаткових винищувачів

2512
F-16 (всі фото DoD US)
F-16 (всі фото DoD US)

Красномовний приклад ситуації з оновленням авіапарку: витратити 1,3 млрд доларів на 8 F-16 та чекати їх 5 років

Коли мова заходить про авіацію, то неодмінно випливає те, що це більш ніж коштовні речі. Останнім прикладом цього є погодження парламентом Болгарії закупівлі 8 додаткових винищувачів F-16 Block 70 із додатковим озброєнням, двигунами, бортовим оснащенням та послугами, які обійдуться країні у 1,3 млрд доларів.

Рішення відносно закупівлі цих машин вже було погоджено з боку США, але потребувало прийняття відповідного рішенню болгарським парламентом. Тобто Софія фактично має заплатити за один F-16 - 162,5 млн доларів. А мова йде про фактично легкий винищувач 4+ покоління, хоча й у найсучаснішій версії. Більше того, передача цих машин очікується не раніше 2027 року.

Читайте також: Рашисти створюють глибокоешелоновану лінію оборони на лівому березі Дніпра на Херсонщині
F-16

Варто додати, що Болгарія замовляє саме додаткові вісім винищувачів, на додачу до аналогічного за вартістю контракту від 2019 року, виконання якого було відтерміновано з 2023 року до 2025 року мінімум через проблеми з виробництвом літаків у Lockheed Martin, через що на F-16 сформувалась доволі потужна черга з бажаючих.

І схоже, що прострочення виконання контракту першого замовлення, схоже, дозволило Болгарії виторгувати трохи ліпші умови, у порівнянні із контрактом від 2019 року, який коштував 1,2 млрд доларів за 8 машин, але, як виявилось, не містив значної кількості озброєння та запасних частин.

F-16

"За другим контрактом планується постачання додаткових запасних двигунів, додаткових радіолокаційних станцій, додаткових контейнерів для цілевказання та додаткового озброєння", - цитує міністра оборони Болгарії Димитра Стоянова видання Defense news.

Але загалом цей випадок цілком демонструє ситуацію, коли для посилення обороноздатності на лише вісім винищувачів необхідно витратити 1,3 млрд доларів та чекати на машини п'ять років мінімум і лише сподіватися, що строки не будуть зміщені вправо.

Читайте також: Скільки реально коштує "Калибр" та Х-101, чому Сербія збиватиме дрони над Рашкою та як РФ втратила у себе на базі чотири Ка-52: новини та події тижня війни від Defense Express