xcounter
#

Скільки реально коштує "Калибр" та Х-101, чому Сербія збиватиме дрони над Рашкою та як РФ втратила у себе на базі чотири Ка-52: новини та події тижня війни від Defense Express

5243
Ка-52
Ка-52

Яка реальна вартість російських ракет, чому Сербія буде збивати дрони над Рашкою та як рашисти втратили одразу чотири своїх Ка-52: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Звідки в Ірану балістичні ракети

Іранські балістичні ракети - це те чим вже невдовзі РФ може почати обстрілювати Україну. Про це вже попередив очільник ГУР МОУ Кирило Буданов, а у Командуванні Повітряних Сил нагадали, що для їх перехоплення необхідно розгорнути протиракетну оборону, якої в Україні фізично немає.

Читайте також: Турецький Altay знову "без тяги", бо у відносинах між Туреччиною та Південною Кореєю "щось пішло не так"
Zolfaghar
Zolfaghar

Але також доволі цікавим питанням може бути - а звідки взагалі в Ірану, який з 1979 року перебуває під санкціями, взялись балістичні ракети і який їх технологічний рівень.

Мінус чотири ворожих Ка-52

Вночі 31 жовтня 2022 року на рашистській авіабазі "Веретье" в Псковській області РФ стались вибухи, в результаті яких два ворожі вертольоти Ка-52 були повністю знищені, ще два Ка-52 - суттєво пошкоджені.

Ка-52
Ка-52

Розвідники уточнюють, що деталі по знищенню іншої техніки та особового складу окупантів ще з’ясовуються. Російські військові уже "імітують бурхливу діяльність", зокрема проводять слідчі дії та підняли по тривозі особовий склад військової частини, начебто для "пошуку диверсійних груп".

Скільки реально коштують крилаті ракети РФ

Коли мова йде про збиття крилатих ракет Повітряними Силами України багато хто намагається одразу перевести ці показники у гроші, мовляв, збили ракет на 400-600 млн доларів. Першоджерелом даних калькуляцій виступило українське видання Forbes, яке використовує наступні оцінки:

  • Х-101 - 13 млн доларів
  • "Калибр" - 6,5 млн доларів
  • "Искандер" (без уточнення типу) - 3 млн доларів
  • "Оникс" - 1,25 млн доларів
  • Х-22 - 1 млн доларів
  • "Точка-У" - 0,3 млн доларів
вартість крилатих ракет рф
Оцінювати вартість озброєння - вкрай туманна справа

З боку Defense Express дуже не хотілося б вступати у заочну дискусію з іншим виданням, але через те, що самі ці дані почали масово тиражувати й використовувати інші ЗМІ, часом без посилання на те що це оцінка іншого видання, а тим більше публічні особи - тому мусимо проаналізувати, скільки реально коштують крилаті ракети РФ.

Реальна кількість IRIS-T в Україні

Під час брифінгу у Пентагоні для ЗМІ вкрай несподівано було розкрито кількість зенітних ракетних комплексів IRIS-T, які були передані Україні Німеччиною. Попри те, що за наявною інформацією мова йшла про один IRIS-T в Україні, у міноборони США заявили про чотири ЗРК, які вже передані.

"Зовсім недавно, з точки зору міжнародних партнерів, Німеччина передала чотири системи IRIS-T", - заявив представник Пентагону (за умовами проведення брифінгів ім'я та посада спікера скрито, а він фігурує, як "старший представник міноборони США).

IRIS-T
IRIS-T

Водночас саме передача чотирьох ЗРК IRIS-T SLM цілком пояснює "аномалію" з заявою компанії Hensoldt про постачання саме чотирьох РЛС TRML-4D. В цих умовах можливо було зробити лише припущення, що додаткові три будуть просто посилювати можливості радіолокаційного огляду Повітряних Сил України та вже з прибуттям чергових IRIS-T будуть інтегровані до їх складу.

Сербія збиватиме дрони над Рашкою

Збройні сили Сербії будуть знищувати всі "ворожі" БПЛА, які здійснюють польоти над містом Рашка, яке знаходиться поряд з Косово на півдні Сербії, а також проводять розвідку у небі над центральною Сербією.

С-125 сербських збройних сил
С-125 сербських збройних сил

Саме такий наказ, як передає місцеве видання "Вечерне новости", віддав президент країни Александар Вучич (Aleksandar Vučić). Це розпорядження стало реакцією на політ двох неідентифікованих БПЛА, які сьогодні, 1 листопада, були виявлені у небі поблизу Рашки, а їх для перехоплення були підняти сербські МиГ-29.

Читайте також: Чи справді Україна отримає крилаті ракети SCALP, і що взагалі не так з цією "новиною"