xcounter
#
​Безпілотна система FlyEye стала першою польською системою, яку пропонує агентство НАТО

​Безпілотна система FlyEye стала першою польською системою, яку пропонує агентство НАТО

1758

Агентство НАТО з технічного обслуговування і постачання (NATO Support and Procurement Agency, NSPA) в своєму портфоліо представило безпілотну авіаційна систему (БАС) FlyEye, яка розроблена та виготовляється польською групою компаній WB GROUP. Це наразі єдиний високотехнологічний зразок, що розроблений в Польщі та який Агентство НАТО з технічного обслуговування і постачання пропонує на ринку озброєнь

Якість безпілотних рішень, розроблених компанією Flytronic з Глівіце, що входить до WB GROUP, була оцінена Агентством НАТО з технічного обслуговування і постачання після довготривалої перевірки виробника та самої системи. В Агентстві зробили висновок про високі споживчі якості виробу та наразі пропонують FlyEye безпосередньо зацікавленим країнам через відповідні процедури. Цей факт сам по собі вже є підтвердженням найвищої якості цього польського продукту.

БпЛА FlyEye / Фото: Валерій Рябих, Defense Express

Довідка Defense Express:

Читайте також: ​Дрони Fly Eye та RQ-11 Raven шукають пожежі та диверсантів у зоні відчуження (відео)

Агентство НАТО з технічного обслуговування і постачання є основним логістичним джерелом технічного супроводу військового обладнання як в країнах НАТО, так і військової техніки, що знаходиться у власності окремих держав.

NSPA – яка наразі складається з чотирьох основних підрозділів: управління життєвим циклом обладнання; експлуатаційна підтримка; функціонування систем трубопроводів Центральної Європи; управління повітряними перевезеннями НАТО.

Діяльність цих підрозділів спрямована на оптимізацію закупівель, фінансування, розподіл людських ресурсів та впровадження нових інформаційних технологій – саме ці напрямки є основними в забезпеченні безперебійного процесу технічної підтримки та його управління.

Основним напрямом діяльності NSPA є управління життєвим циклом обладнання та систем озброєння. Завдяки розробленій системі закупівель NSPA сьогодні здійснює повну підтримку життєвого циклу озброєнь – від етапу розробки до закупівлі та супроводу протягом всього терміну експлуатації аж до утилізації, що забезпечує замовникам повноцінне функціонування обладнання протягом повного циклу.

До NSPA входять не тільки країни НАТО, але і партнери, в тому числі і Україна.

WB Group була першою іноземною компанією, яка в 2014-му році почала постачати обладнання для українських військових – то було постачання саме БПЛА FlyEye / Фото: Валерій Рябих, Defense Express

FlyEye (українською перекладається яу "Летюче око") - це безпілотна авіаційна система, одним із елементів якої є компактний літальний апарат побудований за схемою високоплан. Літальний апарат стартує з руки та не потребує додаткових пристроїв для його запуску.

Цей апарат має пряме крило з розмахом 3,6 м, до якого кріпиться фюзеляж характерної форми. БпЛА оснащено електричним мотором. У центральному відсіку фюзеляжу розміщено необхідне для здійснення розвідки обладнання.

БпЛА FlyEye має довжину 1,9 м, його злітна вага становить 11 кг, тоді як на корисне навантаження припадає 4 кг. Силова установка дає змогу апарату розвивати швидкість до 160 км/год. й підніматися на висоту до 4 км. Тривалість польоту залежно від різних факторів — у межах двох-трьох годин.

БпЛА FlyEye на стенді WB GROUP на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2018" в Києві / Фото: Валерій Рябих, Defense Express

БАС FlyEye складається з наземної станції управління польотом, станції аналізу даних, антен різного типу, декількох (кількість залежить від потреб замовника) безпілотних літальних платформ з різним обладнанням (наприклад, оптичних (оптико-електронних) головок, мікрофонних пристроїв або радіопередавачів, за допомогою яких можна збільшити радіус дії радіозв'язку до 100 разів) ) та тренажера. Система може перевозитися на транспортних засобах або перевозитися двома особами у спеціально розроблених наплічниках.

БАС FlyEye може використовуватись для ведення видової, акустичної та радіотехнічної розвідки, а також у якості радіоретранслятора та спеціалізованого засобу для транспортування малих та чутливих вантажів. FlyEye позиціонується як продукт, який повністю виробляється в Польщі. Всі інтелектуальні права на систему належать групі компаній WB GROUP, яка є співвзасновником Польського фонду розвитку (Polski Fundusz Rozwoju). Це дозволяє здійснювати повний державний контроль над цим продуктом.

FlyEye прийнято на озброєння частин спеціального призначення, Сухопутних військ та Сил територіальної оборони ЗС Республіки Польща

БАС FlyEye прийнято на озброєння частин спеціального призначення, сухопутних військ ЗС Республіки Польща, а нещодавно також і Сил територіальної оборони. Також FlyEye використовується польською прикордонною службою для щоденного моніторингу кордонів країни. Системи також посачались до польських установ, пов’язаних з державною безпекою.

FlyEye інтегровано з системою бойового управління TOPAZ, що також розроблена WB GROUP. Це дозволяє негайно передавати інформацію з безпілотної системи на будь-які машини Війська Польського, включаючи бойові машини або самохідні артилерійські та ракетні комплекси.

WB Group стала однією з перших іноземних компаній, що у 2014-му році, після початку збройної агресії РФ, почала постачати обладнання для українських військових. Найбільш відомим зразком ОВТ від компанії в Україні є легкий розвідувальний БпЛА FlyEye. Цей безпілотний комплекс вже 6 років експлуатується в Україні.

В Україні наразі FlyEye експлуатують в ЗСУ, НГУ та Державній прикордонній службі України

Слід відзначити, що БпАК Fly Eye став першим безпілотним авіаційним комплексом, який був прийнятий на озброєння Збройних Сил України. Відповідний наказ Міністр оборони України підписав наприкінці 2017 року.

Він показав себе як якісний та дуже ефективний, під час застосування в ході проведення АТО та ООС на Донбасі. Крім Збройних сил України БпАК Fly Eye експлуатується також Національною гвардією України та Державною прикордонною службою України.

У 2019 році в Україні було створено компанію "ВБ УКРАЇНА" (WB UKRAINE LLC), яка також увійшла до складу WB GROUP та діє в інтересах клієнтів в нашій країні.

Нагадаємо, що у 2017 року ПАТ "ЧеЗаРа", ПРАТ "НВО Практика" та польська компанія WB Electronics (входить до складу WB GROUP) презентували оновлений варіант ударно-розвідувального комплексу "Сокіл". Він складається із двох безпілотників. Перший - розвідувальний FlyEye, який забезпечує виявлення та спостереження за цілями, а другий Warmate - ударний дрон-камікадзе. FlyEye оснащений нічними та денними камерами. Забезпечує тривалість польоту упродовж 120-180 хвилин, на висоті до 1000 м та дальності 50 км. Безілотник обладнаний захищеними каналами передачі інформації, а також функцією повернення у точку запуску при втраті сигналу GPS. Зібрана інформацію безпілотником FlyEye передається на пункт управління, де приймається рішення на застосування ударного дрона-камікадзе Warmate У носовій частині апарат оснащується бойовою частиною, яка може змінюватися у залежності від типів цілей. Максимальна дальність ураження, шляхом самознищення при потраплянні в ціль, становить до 30 км.

Ударно-розвідувальний комплекс "Сокіл"

В залежності від типу бойової частини, маса вибухової речовини може становити від 530 до 1350 грам. Наразі відомо чотири основних типи бойових частин: фугасної дії, уламково-фугасної дії, кумулятивної дії, запалюючої дії.

Увесь комплекс розміщується на базі кількох бронеавтомобілів "Козак-2М" від української компанії ПрАТ "НВО Практика".

Ударно-розвідувального комплексу "Сокіл" проходив випробування в інтересах збройних сил України, однак поки що не прийнятий на озброєння. А останні новини про перспективи надходження цього комплексу до українського війська губляться у 2017-2018 роках. В цей же час WB Group вже поставила близько 1 000 Warmate до польських збройних сил. За даними Defense Express, проблеми з прийняттям комплексу на озброєння пов’язані з певними розбіжностями між ПАТ "ЧеЗаРа" та Міністерством оборони України у трактуванні установчої документації.

Нагадаємо, що в січні ц.р. Андрій Загороднюк, який тоді був Міністром оборони України заявив, що Україна приєдналась до Агентства НАТО з технічного обслуговування і постачання організації NSPA, що дає можливість робити закупівлі напряму, без посередників, через НАТО.

Ударний безпілотник Warmate зі складу українсько-польського розвідувально-ударного комплексу «Сокіл» заходить на ціль під час випробувань, які відбулись 14 вересня 2017 р. на полігоні Гончарівське Чернігівської області / Фото: РНБОУ
Читайте також: Ударні БПЛА України