xcounter
#

Польща подвоїла замовлення на штурмові гвинтівки Grot: ще 80 тисяч одиниць за 220 млн доларів

Збройні Сили Польщі активно переходять на Grot (фото: Wojsko Polskie)
Збройні Сили Польщі активно переходять на Grot (фото: Wojsko Polskie)
5613

Загальна вартість переозброєння Війська Польського на нову стрілецьку зброю сімейства Grot вже наближається до позначки пів мільярда доларів

Ще на початку січня Варшава розпочала 2023 рік в оборонній сфері з масштабного замовлення 70 тисяч одиниць автоматичних штормових гвинтівок Grot C16 у межах контракту на 826 млн злотих (орієнтовано 189 млн доларів). Пройшло менше двох місяців і міноборони країни підписало ще один договір на 1 млрд злотих (орієнтовано 220 млн доларів) за 88 тисяч Grot C16 FB-A2 від Fabryki Broni "Łucznik".

Строки виконання замовлення відносно стислі й становлять, як повідомило міноборони Польщі, кінець 2026 року. І це дозволить вийти на показник у 148 тисяч Grot C16 у Війську Польському та остаточно зробити саме цю штурмову гвинтівку основним видом стрілецького озброєння.

Читайте також: Тисяча машин, щоб замінити радянські БМП: Польща за крок до закупівлі вітчизняних Borsuk

Окрім штурмової версії, за окремим контрактом вартістю 11 млн злотих (близько 2,46 млн доларів) замовляється ще 250 напівавтоматичних снайперських гвинтівок у калібрі 7,62х51, який має бути виконаний до кінця 2024 року.

Загальна ж вартість програми переходу збройних сил Польщі на нову систему Grot складає наразі 2,1 млрд злотих (приблизно 470 млн доларів). При цьому варто зазначити, що вартість однієї стандартної штурмової гвинтівки Grot C16 FB-A2 за першим контрактом становила на рівні 2,7 тисячі доларів за одиницю, а за другим вже 2,5 тисячі доларів.

Grot C16 FB-A2
Польща самостійно вирішує питання зі стрілецьким озброєнням для власного війська (фото: Fabryka Broni "Łucznik")

Формально це доволі високий показник вартості штурмової гвинтівки, зокрема Бундесвер замовив майже 120 тисяч HK416 від Heckler & Кoch за 1760 євро за одиницю. Водночас рішення Варшави абсолютно зрозуміло з точки зору розвитку власної оборонної промисловості та наміру самостійно закривати всі потреби власного війська своїми силами та почати активніше експортувати озброєння.

Читайте також: Польща офіційно домовилась про ліцензійне виробництво корейських танків K2 та САУ K9