xcounter
#

Польща замовляє додаткові штурмові гвинтівки Grot C16 за доволі "кусючим" цінником

Grot C16
Grot C16
12218

Grot C16 має стати основою штурмовою гвинтівкою Війська Польського, він став першим досвідом польських зброярів у розробці та серійному масовому виготовленні власного автомата

Міністерство оборони Польщі, яке у 2022 році відзначилось просто астрономічним вкладанням коштів у нову зброю у всіх сферах, коли лише на танки має бути витрачено понад 8,5 млрд доларів, не збирається зменшувати темпи. Що показало перше ж замовлення озброєння у новому році.

Зокрема вже у перший робочий день 2023 року, 2 січня, був укладений додатковий контракт на постачання штурмових гвинтівок Grot C16 FB-A2. Як повідомляє Defence24, замовлено майже 70 тисяч одиниць за 826 млн злотих, що приблизно дорівнює 188,7 млн доларів та має довести кількість цих штурмових гвинтівок у Війську Польському, включно з теробороною, до 150 тисяч.

Читайте також: F-35 входить у 2023 рік з проблемами: через аварію призупинена передача, план на 2022 рік не виконаний, план випуску зменшено

Вартість нового контракту означає цінник одного Grot C16 FB-A2 на рівні 2,7 тисячі доларів за одиницю. І маємо зазначити, що у порівнянні із 2019 роком, коли був укладений контракт на 18 тисяч Grot, його вартість збільшилась. Тоді середня вартість за штурмову гвинтівку становила 2,23 тисячі доларів за одну одиницю.

Grot C16

Це робить Grot C16 FB-A2 дорожчим за HK416 від Heckler & Кoch, який у середині грудня отримав контракт на 118,7 тисячі штурмових гвинтівок приблизно на 209 млн євро, тобто по 1760 євро за одиницю. Але справедливо буде зазначити, що у цьому випадку Варшава залишає гроші у країні та розвиває власне виробництво, а також не залежить від іноземних країн.

І ставка на власну розробку, до якої, до речі висувались вимоги бути кращим за HK416 та бельгійський FN SCAR-L, цілком виправдана та є чудовим прикладом для наслідування. Тим паче, що Grot C16 для польських зброярів з Fabryka Broni "Łucznik" став фактично новим досвідом, бо до цього у Польщі розробили та виробляли лише модернізацію АК-74 - wz.96 Beryl.

wz.96 Beryl
wz.96 Beryl

А Grot C16 є власною розробкою, до того ж, не заснованою на AR-15. Зазначимо, що розробка Grot C16 активно розпочалась у 2007 році, з 2017 року він потрапив на досліду експлуатацію під час якої активно лікувався від "дитячих хвороб".

Відносно версії Grot C16 FB-A2, то її не слід плутати з "марксменьскою" версією, яка у деяких джерелах фігурує з аналогічною назвою. На сайті виробника Fabryka Broni "Łucznik" під назвою MSBS GROT C16 FB-A2 зазначена саме "стандартна" версія.

MSBS GROT C16 FB-A2
MSBS GROT C16 FB-A2

Також на продовження закупівель Grot C16 позитивно вплинув практичний досвід використання цієї зброї в умовах реальної війни. Бо Польща відправила партію цих штурмових гвинтівок до ЗСУ.

"MSBS Grot отримує дуже хороші відгуки користувачів. Польські солдати, як професійні, так і територіальної оборони, цінують їх насамперед за ергономічність та практичні рішення. Ми також отримуємо позитивні відгуки від українських солдатів, де зброя застосовується за умов війни. Побачивши потенціал подальшого розвитку карабінів, ми зробили подальші кроки для того, щоб якнайбільше їх було в руках польських солдатів", - наголосив начальник Агентства озброєнь бригадний генерал Артур Куптел [Artur Kuptel].

Читайте також: Ситуація з боєприпасами у РФ та Україні: у ГУР МОУ назвали коли ситуація для ворога стане критичною