xcounter
#

Польща офіційно домовилась про ліцензійне виробництво корейських танків K2 та САУ K9

Корейські танки K2 (фото: Korea Defense Blog)
Корейські танки K2 (фото: Korea Defense Blog)
3713

Угода на ліцензійне виробництво танків у версії K2PL торкається й експорту, що може бути свідченням вкрай широких планів Варшави щодо цієї машини

Польща зробила напевно найпотужніший крок на шляху глобального оновлення власного бронетанкового парку й взагалі до зміни малюнка колективного оборонно-промислового комплексу Євросоюзу.

Угода, яка передбачає створення спільного польсько-корейського підприємства з виробництва танків K2 укладено між PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) та Hyundai Rotem та була офіційно підписана 23 лютого.

Читайте також: Чи варто сподіватися на те, що у рашиських літаків та вертольотів скоро завершаться ресурси експлуатації

При цьому угода передбачає не тільки виготовлення танків K2 у версії K2PL та інших машин на цій базі, а й самохідних артилерійських установок K9. Виробництво буде розгорнуто у Познані на Wojskowe Zakłady Motoryzacyjne, на території якого у 2019 році був відкритий сервісно-логістичний центр для танків Leopard 2.

Зазначимо, що це рішення є продовженням активної співпраці в оборонній сфері між Варшавою та Сеулом. Зокрема у серпні 2022 року Польща замовила у Кореї 180 танків K2 та 212 САУ K9А1, загальна вартість угоди оцінена у понад 5,7 млрд доларів.

САУ K9 під час вивантаження у Польщі на 102 день виконання контракту (фото: Defense24)

Відповідно до неї на польскому підприємстві спочатку буде проходити збирання танків, потім створено виробництво корпусів та башт, ходової частини, частин гармат та автомата заряджання, а також інших компонентів танка. Звісно все це передбачає поступову передачу технологій та активну участь корейських зброярів на всіх етапах.

K2 польща

K2 під час вивантаження у Польщі на 102 день виконання контракту (фото: Defense24)

Зазначимо, що попередня домовленість охоплювала можливість Польщі виробити 820 танків у версії K2PL. Але угода торкається й виготовлення цих машин на експорт. Тобто плани PGZ

та Hyundai Rotem значно ширші за просто виготовлення машин для потреб Війська Польського.

Читайте також: Танкова бригада на Leopard 2 у ЗСУ все ж таки буде: Канада, Іспанія та інші оголосили про додаткові машини