xcounter
#

Китай так веде підготовку до війни, що Тайвань уже готується до боїв та блокади острова

12189
НВАК відпрацьовує проведення морського десанту, ілюстративне фото з відкритих джерел
НВАК відпрацьовує проведення морського десанту, ілюстративне фото з відкритих джерел

Мова не тільки про дії для захисту з моря та повітря, але й про питання "трудової мобілізації резервів" також

Наші та західні ЗМІ активно пишуть про те, що Сі Цзіньпін наказав готувати Китай до війни. Якщо дослівно, то мова була про те, що керманич КНР оголосив про збільшення військового бюджету на 7,2% в 2023 році, про зменшення залежності від імпорту зерна, і найголовніше – в одній із промов публічно закликав генералів НВАК " наважитись битись".

Такі повідомлення викликали ефект щось на кшалт "інформаційної бомби", але тут мова насправді про послідовність Китаю в його агресивній політиці. І заодно – варто наголосити на тому, що "сусіди" КНР також послідовно готуються до відсічі агресивним намірам Пекіну. В першу чергу тут мова про той же острів Тайвань, він же Республіка Китай, що зараз є "ціллю №1" для комуністичного режиму в "Піднебесній".

Читайте також: ПВК "Вагнер" нагадує більше армію німців 18 сторіччя аніж "штрафбат", і певні паралелі справді є
Військові Республіки Китай тренуються відбивати гіпотетичний десант НВАК на Тайвань, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для початку, військові Республіки Китай виходять із того, що для атаки на острів КНР плануватиме саме "комбіновану" операцію, із одночасним застосуванням авіації та флоту, під "прикриттям" яких десантні сили НВАК спробують взяти під контроль морські порти та іншу транспортну інфраструктуру, необхідну для прийому нових хвиль десанту.

І що перебіг операції Китаю проти Тайваню прямо залежатиме від того, чи зможуть китайські десантники "вчепитись" у морські порти буквально за перші години вторгнення, чи ж темп буде втрачено, і комуністам доведеться перейти до блокади острова та "боїв на пляжах".

НВАК відпрацьовує проведення морського десанту, ілюстративне фото з відкритих джерел

Виходячи саме з такої конфігурації, тайванські військові на початку березня 2023 заявили про наміри придбати більше ПЗРК Stinger та систем M142 HIMARS, щоб гнучкіше та ефективніше бити по китайським силам вторгнення. Але ця тактична конфігурація, яку американці вже прозвали "тактика дикобраза", виходить не тільки із прогресу в оперативному мистецтві, але й із стагнації в американському ВПК також.

Через що, наприклад, урядовцям Республіки Китай довелось "змиритись" із тим, що строк поставки деяких дуже важливих озброєнь загальною вартістю до 19 мільярдів доларів буде, скажімо так, "пролонгований" - мова про модернізовані F-16, танки M1 Abrams, берегові ракетні комплекси Harpoon та безпілотники MQ-9 Reaper. І також про те, що тайванцям доведеться "стати в чергу" за можливістю купити ЗРК NASAMS та ракети GLDSB.

Тайванський F-16, ілюстративне фото від The Republic of China Air Force/Facebook

Більш того – в середині березня того ж року парламентарі Тайваню вирішили внести зміни у місцеве законодавство про правовий режим військового стану. Який дозволить владі Республіки Китай зокрема брати під повний контроль місцеві телекомунікаційні ресурси та інфраструктуру, саджати за поширення фейків, і що найцікавіше – залучати учнів та студентів до виробництва "продукції оборонного призначення".

Опозиція спочатку виступала проти, бо сприймала таку "новелу" як намір загнати підлітків працювати на військові заводи, влада відповіла, що мова лише про дозвіл залучати учнів та студентів для виробництва речей щось типу сухпайків. Але обидва варіанти "мобілізації трудових ресурсів" виглядають насправді логічними, бо мова про те, що у випадку блокади острова Тайвань буде по суті "відрізаний" від зовнішнього світу, зокрема – поставок будь-якої допомоги від союзників.

Китайські Су-27 та Су-30, ілюстративне фото з відкритих джерел

А у відповідь на чергові агресивні маневри КНР навколо острову Республіка Китай 20-24 березня 2023 року провела спільні тренування авіації та флоту. Програма цих тренувань не розкривається, ставиться лише акцент на тому, що ВМС і авіація Тайваню тренувались діяти як одне ціле під час майбутніх боїв з китайцями. Відомо також, що ці 4-денні тренування стануть "прологом" до більш масштабних військових маневрів Тайваню.

Тим більш, що активність комуністичного Китаю може вказувати на те, що НВАК уже напряму перейшла до прямого планування операції по вторгненню на Тайвань.

Військові Республіки Китай проводять маневри у жовтні 2022 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Одна з країн НАТО має "кладовище" Т-72, які можна було б взяти як "донори запчастин" для ЗСУ