xcounter
#

Що являє собою ударний БАК WARMATE та чим він може допомогти ЗСУ

БАК WARMATE - Побратим на якого завжди можна покластись
БАК WARMATE - Побратим на якого завжди можна покластись
37419

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс (далі – БпАК) WARMATE було створено у 2012 році й відтоді він став доволі популярним, знайшовши споживачів як в Польщі, так і в низці інших країн. Він також став прабатьком цілого сімейства баражуючих боєприпасів

Серія удосконалень цього БАК призвела до появи на цей час версії WARMATE 3.0 – ідеального високоточного інструмента командира тактичної та оперативно-тактичної ланок для знищення важливих цілей противника як на суші, так і в морі. Також цей виріб може бути частиною розвідувально-ударної багатошарової системи розумного повітряного рою, а також інформаційної системи керування полем бою.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
Ударний безпілотний авіаційний комплекс WARMATE було створено у 2012 році і відтоді він став популярним, знайшовши споживачів як в Польщі, так і в низці інших країн

Слідуючи трендам

Сучасне поле бою зазнало та продовжує зазнавати суттєвих трансформацій. З появою безпілотних авіаційних комплексів армійські підрозділи отримали нові можливості як в частині ведення розвідки та оперативного отримання інформації щодо дій опонентів на полі бою, так і в питанні гарантованого точкового знищення важливих цілей противника. Для останнього вже не потрібно просити дозвіл старшого начальника про завдання удару артилерією чи авіацією – в розпорядженні командира тактичної ланки може бути власний розвідувально-ударний комплекс, яким по суті є ударний БАК.

Читайте також: Warmate, Sparrow та Gladius: якими баражуючими боєприпасами Польща планує посилити своє військо

Такий багатофункціональний інструмент – ударний БАК WARMATE – розробила та пропонує військовим польська компанія WB Electronics, що входить до групи компаній WB GROUP. Доречи, з англійської WARMATE з англійської перекладається, як "бойовий товариш", або, як це краще звучить українською мовою періоду російської агресії – "побратим".

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
WARMATE з англійської перекладається, як "бойовий товариш", або, як це краще звучить українською мовою періоду російської агресії – "побратим"

Перші закупівлі WARMATE в НАТО відбулися у 2016 році. У 2017 році міністерство національної оборони Польщі також закупило 10 комплектів (100 платформ) для Військ територіальної оборони. Звістка про чергову закупівлю БАК WARMATE клієнтом, який "після укладення контракту матиме у своєму розпорядженні кілька сотень безпілотників WARMATE" пролунала під час виставки оборонної промисловості MSPO-2021, що у вересні ц.р. пройшла в Польщі. А факт того, що у 2021 році має бути виготовлений вже 1000-й дрон цього типу є більше, ніж красномовним і підтверджує високу затребуваність БАК цього типу у споживачів.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
У 2021 році має бути виготовлений вже 1000-й дрон типу WARMATE

Тут можна також додати, що нещодавно WARMATE також було інтегровано з системою управління полем бою Topaz SWARM від WB GROUP, що дозволяє використовувати ці баражуючі боєприпаси у складі різнорідного рою безпілотних літальних апаратів, який може забезпечувати виконання широкого кола завдань на сучасному полі бою – від знищення колон техніки противника на марші і до прориву створеної противником забороненої зони A2/AD шляхом придушення систем ППО-ПРО противника. Це реалізовано у представленій нещодавно WB GROUP ударній багатошаровій системі розумного повітряного рою W2MPIR.

Наразі можна говорити про те, що компанією WB Electronics було створене та пропонується потенційним клієнтам ціле сімейство баражуючих боєприпасів WARMATE. Спільним для всього сімейства є використання уніфікованого наземного комплексу засобів для пуску і керування баражуючими боєприпасами у польоті (катапульта, станція управління та антенний комплекс).

Окрім звичайного боєприпасу літакового типу, що став прабатьком сімейства і на заміну якому наразі прийшов WARMATE 3.0, до родини WARMATE входять також:

- ударний БАК WARMATE 2,

- боєприпас контейнерного пуску WARMATE TL, що призначений, як для пуску з землі, так і з різноманітних мобільних платформ, як, наприклад, бронеавтомобілів, роботизованих платформ і, навіть, гелікоптерів;

- розвідувальний БПЛА WARMATE R;

- боєприпас на базі мультикоптеру WARMATE V, що призначений для виконання військових місій в щільному міському середовищі.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
БАК WARMATE 3.0 здійснює ураження цілей за допомогою уніфікованих бойових частин трьох типів, що були спеціально розроблені для ураження важливих цілей (High-Value Target)

Також більшість з представників родини поєднує належність до класу апаратів тактичної ланки та використання лінійки уніфікованих бойових частин, що були спеціально розроблені для ураження так званих High-Value Target (важливих цілей) таких як: особовий склад, легкоброньована та неброньована техніка, антени систем розвідки/зв’язку/РЕБ та польові укріплення - з метою отримання тактичної переваги на полі бою. Це все забезпечується наявністю в головній частині невеликої, але достатньої для гарантованого ураження цих цілей кількості сучасної потужної вибухової речовини з елементами ураження.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
До числа вірогідних цілей WARMATE можна віднести: пункти управління; живу сила противника у місцях скупчення; автомобілі і легку броньовану техніку; засоби РЕБ; станції РЛС; склади боєприпасів; склади ПММ; техніку та матеріальні засоби

Окремо слід згадати про БАК WARMATE 2 – це, на відміну від своїх родичів, безпілотний апарат важчого класу, що призначений для знищення бронетехніки, командних пунктів або інших захищених цілей. Він вже має потужнішу бойову частину вагою 5 кілограмів. Його експлуатаційна стеля становить 100-200 метрів. При гарантованій дальності радіозв'язку у 180 кілометрів операційна дальність БАК WARMATE 2 становить від 30 до 240 кілометрів. Відповідно до його характеристик, БАК WARMATE 2 вже забезпечує виконання завдань на оперативно-тактичному та оперативному рівнях. В його арсеналі доступні три бойові частини: HE (осколково-фугасна), FAE (термобарична) та HEAT (осколково-фугасна протитанкова). Пуск може здійснюватися з уніфікованої катапульти. Крім того, також можливе встановлення комплексу на авто. Для обслуговування БАК WARMATE 2 потрібен екіпаж із трьох осіб.

БАК WARMATE можуть інтегруватись з розробленими компаніями групи WB GROUP інформаційно-комунікаційними продуктами, що спільно створюють закриту систему (замкнений контур) розвідки та управління силами та засобами на полі бою: автоматизованою СУВ Topaz та персональною системою спостереження та командування U-Gate.

На останок слід зазначити, що всі продукти лінійки WARMATE можуть інтегруватись з розробленими компаніями групи WB GROUP інформаційно-комунікаційними продуктами, що спільно створюють закриту систему (замкнений контур) розвідки та управління силами та засобами на полі бою: автоматизованою системою управління вогнем Topaz, персональною системою спостереження та командування U-Gate, системою комунікації PERAD. Саме це і дозволило WB GROUP створити та запропонувати споживачам інноваційну розвідувально-ударну багатошарову систему розумного повітряного рою W2MPIR, основу ударної складової якої і складають баражуючі боєприпаси з лінійки WARMATE.

Ідеальний WARMATE 3.0

Нова версія системи WARMATE 3.0 є вдосконаленим варіантом WARMATE першої генерації і являє собою багатоцільовий розвідувально-ударний комплекс. Удосконалення були внесені з урахуванням потреб та бойового досвіду користувачів – в тому числі і українських.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
Являючись засобом високоточного ураження цілей, БАК WARMATE 3.0 дозволяє вирішувати завдання з дорозвідки та знищення важливих цілей

Слід зазначити, що версія 3.0 забезпечує більший діапазон радіозв'язку, низьку акустичну характеристику та можливість автоматичного складання лопатей пропелера в кінцевій фазі польоту.

Для системи характерні:

- краща вогнева міць;

- наявність радіомодуля, уніфікованого з розвідувальним БпЛА FlyEye;

- можливість діяти в режимі радіомовчання, з передачею управління іншому оператору;

- радіо/операційний радіус дії: 30/80 км;

- тривалість польоту: 70 хвилин;

- наявність низькооборотного двигуна, що працює тихіше, з можливістю вимикання під час місії, що ускладнить викриття дрону будь-яким датчиком;

- здатність працювати за будь-яких погодних умов;

- покращена маневреність завдяки додатковим поверхням управління на крилах;

- спільне використання і взаємодія з системами FlyEye, Topaz та U-Gate.

Комплекс може бути розгорнутий менш ніж за 10 хвилин розрахунком з двох осіб.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
Використання спеціальної морської антени гарантує стабільну роботу комплексу WARMATE 3.0 в морських умовах

З огляду на свої тактико-технічні та експлуатаційні характеристики, багатоцільовий розвідувально-ударний комплекс WARMATE 3.0є ідеальним рішенням для розвідувальних частин сил спеціальних операцій та багатьох інших підрозділів збройних сил включаючи морські формування та підрозділів невійськових формувань (прикордонна служба, національна гвардія та ін. Використання спеціальної морської антени гарантує стабільну роботу комплексу WARMATE 3.0 в морських умовах.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
Після підтвердження цілі оператором боєприпаси переходять на повністю автоматичне супроводження та ураження цілі, що досягається навіть у складних метеоумовах.

Являючись засобом високоточного ураження цілей, комплекс дозволяє вирішувати завдання з дорозвідки та знищення важливих цілей. Більшість етапів польоту баражуючого боєприпасу повністю автоматизовано. Інфрачервона або денна камера гарантують отримання якісного зображення у будь-яких погодних умовах. Після підтвердження цілі оператором боєприпаси переходять на повністю автоматичне супроводження та ураження цілі, що досягається навіть у складних метеоумовах.

Слід також відзначити, що WARMATE 3.0 ідеально інтегрується з іншими системами. Цей БАК здатен бути частиною інформаційної системи керування полем бою. Він підтримує інноваційну функцію подовження ланцюга цифрової комунікації (ідентична до тієї, що реалізована в системі персонального радіо PERAD). Принцип полягає у тому що кожен елемент системи подовжує дальність ланцюга зв'язку без збільшення потужності сигналу, що було б демаскуючим фактором.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
Версія 3.0 забезпечує більший діапазон радіозв'язку

Перелік доступних засобів активної візуальної розвідки, що є в арсеналі WARMATE 3.0 може також бути розширений шляхом встановлення додаткових типів сенсорів – таких, як, наприклад, датчики виявлення джерел електромагнітного випромінювання, якими можуть бути засоби РЕБ та зв’язку противника.

Слід також зазначити, що, завдяки великим ресурсним показникам зберігання, БАК WARMATE 3.0 має оптимальні показники вартості життєвого циклу. Це саме те, що потрібно для забезпечення військових запасів зброї першої відповіді агресору – для забезпечення частин територіальної оборони, прикордонної служби, національної гвардії, руху спротиву та підрозділів сил спеціальних операцій.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
БАК WARMATE 3.0 має оптимальні показники вартості життєвого циклу

Складські запаси таких високоточних і ефективних засобів можуть стати також і джерелом розширення спроможностей для сухопутних сил – особливо на початковому етапі широкомасштабних бойових дій.

Від теорії до практики

До останнього часу в арміях багатьох країн недостатньо уваги приділяли ударним БПЛА, віддаючи перевагу використанню дистанційно-керованих літальних апаратів для ведення розвідки противника. Але колосальний досвід переможної війни Азербайджану за Нагорний Карабах з Вірменією 2020 року змусив навіть найбільших скептиків віддати належне ролі баражуючи боєприпасів на полі бою.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
Баражуючий боєприпас Warmate. Фото: WB Group

Для тих, хто ще до кінця не може зрозуміти значення появи та застосування баражуючих боєприпасів, слід дещо більш детально роз’яснити - ударний БАК відноситься до високоточної зброї з вірогідністю влучення в ціль Р=0.9.

Аналіз інформації щодо їх застосування показує, що ці комплекси можуть застосовуватись при проведенні різних військових заходів, а саме:

- при проведенні заходів з придушення пунктів управління супротивника:

- при проведенні розвідувально-диверсійних заходів;

- при проведенні спеціальних операцій;

- при комплексному вогневому ураженні противника;

- при здійсненні операцій по придушенню засобів РЕБ противника;

- при плановому знищенні тилової структури противника (склади боєприпасів,склади ПММ і т.і. );

- при прориві створеної противником забороненої зони A2/AD.

Аналіз сучасного бойового досвіду показує, що особливе значення має місце ударних БАК в бойовому порядку у складі лінійних підрозділів, частин, з’єднань та спеціальних формувань.

За оцінками фахівців, з огляду на виклики та загрози, що наразі виникають на сучасному полі бою, ударні БАК не слід розпорошувати, а використовувати у якості резерву загальновійськового командира. Тож оптимальними можуть бути декілька варіантів імплементації ударних безпілотних комплексів у бойовий склад частин:

- підрозділ ударних БАК у складі тактичної групи;

- підрозділ ударних БАК бригади (полку);

- спец. підрозділ ударних БАК в частинах ССО;

- підрозділ посилення ударних БАК корпуса (угруповання).

Це дає командирам можливість здійснення маневру силами та засобами на полі бою, обираючи оптимальну для конкретної тактичної чи оперативної ситуації комбінацію традиційних ударних засобів та ударних БАК.

Виходячи з цього в WB GROUP пропонують для своїх потенційних клієнтів три варіанти комплектації БАК WARMATE – переносний, мобільний (на автомобільному шасі), а також посилений – на базі на спеціалізованого броньованого автомобіля.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
WB GROUP пропонують три варіанти комплектації БАК WARMATE – переносний, мобільний (на автомобільному шасі), а також посилений – на базі на спеціалізованого броньованого автомобіля

Комплект №1 для перенесення екіпажем у складі 2 осіб містить: наземну станцію управління; БпЛА – 3 од.; бойові частини – 6 од.; катапульту - 1од; картриджі для пневмопуску – 4 од.; спеціальні рюкзаки – 2 од.; засоби зв'язку – портативні радіостанції.

Комплект №2 (на автомобілі високої прохідності типу "джип"): наземну станцію управління; БпЛА – 6 од.; бойові частини – 12 од.; катапульти – 2 од; компресор – 1 од.; балон високого тиску – 1 од.; спеціальні рюкзаки – 4 од.; бензоагрегат електричний – 1 од. Екіпаж становить 4 особи та комплектується засобами зв’язку з розрахунку: радіостанція УКХ діапазону, що забезпечує дальністю зв'язку не менше 30 км – 1 од.; портативні радіостанції з дальністю зв'язку не менше 5 км – 3 од.

Екіпаж також додатково комплектується спеціальним одягом, інженерними засобами, спеціальними портативними засобами навігації та метеорології. В автомобілі розміщуються намет, спальні мішки, два розкладні столи та стільці, медична аптечка, ЗІП та ін.

Комплект №3 – ударний БАК на спеціалізованому броньованому автомобілі (СБА) – передбачає екіпаж у складі 5 осіб та включає: наземну станцію управління; БпЛА – 12 од.; бойові частини – 24 од.; катапульти – 2 од; компресор – 1 од.; балон високого тиску – 1 од.; спеціальні рюкзаки – 4 од.; бензоагрегат електричний – 1 од.; висувну щоглу для антени (7-9 м).

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
Пуск БАК WARMATE 3.0 здійснюється з уніфікованої пневматичної катапульти

Екіпаж комплектується розширеним за рахунок апратури АВЗК комплектом засобів зв’язку та додаткового оснащення, що і у варіанті на автомобілі високої прохідності типу "джип". Додатково СБА комплектується полегшеним бойовим модулем з кулеметним озброєнням. Також в СБА створюються робочі місця для членів екіпажу, встановлюється система клімат-контролю, передбачаються місця відпочинку і засіб для приготування їжі.

На останок слід зазначити, що висока бойова ефективність БАК WARMATE доведена при проведені різних випробувань в полігонних умовах та умовах учбово-бойового застосування. Наявна практика підтверджує, що до числа вірогідних цілей WARMATE можна віднести: пункти управління; живу сила противника у місцях скупчення; автомобілі і легку броньовану техніку; засоби РЕБ; станції РЛС; склади боєприпасів; склади ПММ; техніку та матеріальні засоби на станціях завантаження (розвантаження).

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
Висока бойова ефективність БАК WARMATE доведена при проведені різних випробувань в полігонних умовах та умовах учбово-бойового застосування

Епілог

Агресія РФ проти України зумовила стрімкий розвиток безпілотної авіаційної техніки, що застосовуються в інтересах силових структур країни. З’явилося низка різноманітних БАК, які виконували переважно розвідувальні завдання, а також здійснювали наведення артилерії.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
Warmate у звичному форм-факторі

Однак досвід їх застосування та потреба ефективно вражати наземні цілі противника, в тому числі, в урбанізованій та забудованій місцевості, якою є територія окупованої РФ частини Донбасу, говорять про необхідність не лише закупівлі нових видів техніки та оснащення, в тому числі і ударних БПЛА. На порядок денний постає проблема створення потужної системи сил, засобів та управління ними, яка б надавала сучасному загальновійськовому командиру новий арсенал інструментів для вирішення бойових завдань в сучасних умовах. І БАК WARMATE, наряду з перевіреним в українському війську БАК FlyEye, автоматизованою системою керування артилерійським вогнем TOPAZ, персональною системою спостереження та командування U-GATE та іншими найсучаснішими засобами, що наразі пропонуються українському війську WB GROUP, можуть стати елементами такої системи.

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
Безпілотник FlyEye

Ця система може забезпечити боєздатність армії та посилити обороноздатність України. І, більш того, завдяки тому, що частина виробництва окремих елементів цих засобів вже розташована в Україні, наша країна може отримати нові технологічні та виробничі компетенції та забезпечити нові робочі місця – це також вагомий вклад в обороноздатність країни. Це добре, коли є побратим, на якого можна завжди покластись...

Перший ударний безпілотний авіаційний комплекс БпАК WARMATE, Defence Express
Читайте також: Баражуючі боєприпаси: українські дрони-камікадзе "Грім" та "Мисливець" проти турецького Kargu та польского Warmate