xcounter
#

Баражуючі боєприпаси: українські дрони-камікадзе "Грім" та "Мисливець" проти турецького Kargu та польского Warmate

​Тренд з розробок баражуючих боєприпасів стає домінуючим
​Тренд з розробок баражуючих боєприпасів стає домінуючим
21121

Дрони-камікадзе

Тренд з розробок баражуючих боєприпасів стає домінуючим - десятки компаній по всьому світу накреслюють та вже постачають дрони-камікадзе у закордонні армії.

На стамбульській виставці SAHA Defense Express мав можливість детально роздивитись іноземні зразки нової зброї та поспілкуватися з виробниками, а також порівняти прогрес та рішення закордонних зброярів з українськими напрацюваннями - проектами "Грім" від "Атлон-Авіа" та "Мисливець" від ДАКХ "Артем".

Читайте також: Стали відомі подробиці про новий секретний БПЛА від General Atomics, що "нашпигований" ракетами Hellfire

Kargu

Почати слід з дрона-камікадзе Kargu від турецької компанії STM, який активно використовувався у війні за Нагірний Карабах. Цей баражуючий боєприпас призначений для знищення живої сили противника та може діяти, як індивідуально, так і у складі рою.

Kargu
Kargu виконаний у форм-факторі квадрокоптеру

Kargu виконаний у доволі незвичному формфакторі квадрокоптера, і це дозволило одночасно вирішити декілька задач. По-перше, значно спростити вимоги щодо місця для запуску, бо він може стартувати просто з землі. По-друге, полегшити керування дроном, який може зависати у повітрі та різко змінювати напрям руху, розганяючись до 70 км/год.

Вага дрона становить 7 кг, він може знаходитись у повітрі близько 30 хвилин, максимальна дальність керування обмежена 10 км.

Бойова частина, вага якої становить 1 кг, осколкова направленої дії. Тобто головне призначення Kargu - знищення живої сили противника.

Цей камікадзе знаходиться на озброєнні турецької та азербайджанської армій та вже застосовувався у реальних бойових діях. І будемо відверті, це страшна зброя, яка переслідуючи ціль в автоматичному режимі може залетіти навіть у бліндаж.

А її використання у складі рою, коли кожен дрон зі зграї наводиться на свою окрему ціль, може стати вирішальним фактором на полі бою.

Alpagu

Ще одна розробка компанії STM - баражуючий боєприпас Alpagu. Для запуску цього 4-кг дрона необхідно ще меньше місця, бо він запускається з контейнера, розмір якого не перевищує міномет, що робить розрахунок доволі мобільним на полі бою

Alpagu
Alpagu запускається з компактної наземної установки

Це остаточно перетворює його на "кишенькову" високоточну артилерію, для роботи з якою необхідно лише один-два бійця.

Дрон, максимальна швидкість якого становить 80 км/год, атакує ціль за допомогою 300 грамової бойової частини. Проте і цього достатньо для знищення неброньованої техніки.

Проте за це рішення довелось платити іншими характеристиками дрона. Зокрема максимальна дальність дії Alpagu становить менше 10 км, а час у повітрі обмежуються 10-15 хвилинами.

Звісно такі дрони-камікадзе, як Alpagu не є турецьким ноу-хау, аналогічні баражуючі боєприпаси вже створені у Ізраїлі та США.

Warmate

І такими баражуючими боєприпасами контейнерного пуску вже активно цікавляться у багатьох арміях світу.

На виставці ми мали можливість поспілкуватися з представниками польської компанії WB Electronics, які постачають свої баражуючі боєприпаси Warmate у декілька армій світу, але спеціально розробили дрон-камікадзе з аналогічним контейнерним запуском - Warmate TL.

Warmate TL
Warmate TL був створений, як реакція на попит на ринку озброєння

З точки зору технічних характеристик, то Warmate несе бойову частину вагою близько 1,4 кг, а при атаці розганяється до 150 км/год. Про всі особливості таких дронів розповів Кшиштоф Бень, менеджер комерційного розвитку WB Electronics.

"Над баражуючими боєприпасами WB Electronics працює вже понад 6 років. І за цей час вже був створений та успішно постачається чотирьом замовникам Warmate, один з яких - польське військо, а ще три - закордонні клієнти.

Наступна його ітерація, це варіант з контейнерним запуском - Warmate TL, який був розроблений за запитом наших клієнтів, які бажають отримати уніфікований засіб для встановлення на повітряних та наземних платформах.

Warmate TL
WB Electronics оснащує свої дрони-камікадзе інфрачервоними камерами

При аналогічних розмірах, вазі та розмірі бойової частини, у порівнянні з Warmate у стандартному виконанні, новий дрон має гіршу аеродинаміку і меншу дальність польоту. Це була свідома плата за більш зручний формат використання для операторів.

Тобто це питання тактики застосування, коли в одному випадку кращим буде баражуючий боєприпас контейнерного пуску, в іншому - у стандартному виконанні.

Warmate
Warmate у звичному форм-факторі

Особливістю є те, що це система, яка створювалась одразу, як системне рішення, у складі розвідувального БПЛА FlyEye, який виявляє цілі та баражуючи боєприпаси Warmate, у будь-якому виконанні, для знищення різних типів цілей.

Тобто оператор має у повітрі низку баражуючих боєприпасів, які можуть знаходитись у повітрі у зоні бойового використання понад 40 хвилин, очікуючи команди на атаку, та "прикривати" зону з радіусом у 20-30 км.

Це дає можливість оператору мати "особисту" артилерію. І ми можемо використовувати їх у будь-який час доби та за будь-яку погоду. Наші апарати одні з небагатьох, які літають в умовах обледеніння.

Зараз в нас два типи бойовий частин: осколково-фугасная та термобарична, які до речі, розроблені та виробляються в Україні. На стадії випробувань в нас бронебійна, виробництво якої планується розпочати у другій половині 2022 року".

Цікаво, що у 2016 році WB Electronics пропонувала Україні не тільки закупити, а й розпочати спільне виробництво Warmate. Була навіть підписана ліцензійна угода з українською компанією "ЧeЗаРа", проте до українського війська цей дрон-камікадзе так і не потрапив.

Водночас до польських збройних за останні роки поставлено вже понад 1000 Warmate. А контейнерний Warmate TL розглядається, як озброєння ударно-розвідувального Bayraktar TB2, які Польща вже замовила у Туреччині.

Тобто у Варшаві розглядають баражуючі боєприпаси, як доволі вагомий засіб проти можливої російської агресії.

Ситуація і Україні

Водночас в Міноборони України, попри досвід сусідніх країн членів-НАТО, до баражуючих боєприпасів весь час відносились з певною долею скептицизму. У іншому випадку, доволі складно пояснити, чому за 7 років війни та цілої низки вітчизняних розробок, у Збройних Силах України немає цього виду озброєння взагалі.

Наприклад, можливо згадати проект киян з "Атлон Авіа", які за власні кошти створили "Грім". Він має потужну бойову частину вагою у 3,5 кг, розганяється до 120 км/год та може знаходитись у повітрі до 60 хвилин.

У цій розробці використано доволі цікаве рішення, яке дозволило забезпечити вертикальний старт та зберегти високі аеродинамічні характеристики. Для старту "Гріму" використовується коптер, який на додачу виконує і функцію ретранслятора.

Грім атлон авіа
Момент роз'єднання копетру та баражуючого боєприпасу

Своєю чергою у ДАХК "Артем" продемонстрували проект "Мисливець", який пропонується, як універсальне рішення для використання, як з наземних так і з повітряних платформ.

"Мисливець" від ДАХК "Артем"

Для запуску з землі використовується катапульта, а маса дрона у 15 кг дозволяє його озброїти ним Bayraktar TB2. Він має має максимальну швидкість до 350 км/год та може летіти на відстань до 80 км.

Ці показники можуть зробити його вкрай ефективним на полі бою: перехопити малорозмірний дрон сама по собі складна задача, а його швидкість більш ніж вдвічі перевищує Warmate.

Розробники запевняють, що можуть розпочати льотні випробування "Мисливця" вже на рівні 2023 року.

Існують і інші проекти, наприклад RAM-II від "Української бронетехніки", який створений на базі відомого розвідувального дрона "Лелека-100". Проте всі вони залишаються інноваційними розробками та досі не отримали державну підтримку.

І, якщо ситуація не зміниться, то скоріш за все, ми будемо вимушені знову закуповувати закордонне та фінансувати іноземну "оборонку", замість того, щоб дати зелене світло вітчизняним розробкам.

Читайте також: Приклад для України: як Туреччина створює власну ППО - від лазерної Alka до ЗРК HISAR та Siper