xcounter
#

Warmate, Sparrow та Gladius: якими баражуючими боєприпасами Польща планує посилити своє військо

Warmate, Sparrow та Gladius: якими баражуючими боєприпасами Польща планує посилити своє військо
1746

Польща планує придбати декілька типів баражуючих боєприпасів, які мають значно посилити бойові можливості Війська Польського. Однак наразі більшість проєктів знаходяться на початковій стадії, а деталі цих програм майже невідомі широкому загалу...

Баражуючі боєприпаси сьогодні стають все більш популярними та успішно використовуються під час бойових дій. Вони невеликі, мають вигідне співвідношення ціни/якості та можуть завдавати чимало клопоту противнику – особливо, якщо використовувати декілька таких дронів-камікадзе одночасно.

У армії Польщі першим користувачем баражуючих боєприпасів стали Сили територіальної оборони, які у 2017 році придбали партію систем Warmate (усього 1000 дронів-камікадзе).

Читайте також: Як ізраїльські дрони-камікадзе, запущені з робота, знищують ворожі танки і не тільки (відео концепту)
Баражуючий боєприпас Warmate
Баражуючий боєприпас Warmate. Фото: WB Group

Баражуючий боєприпас Warmate – це легка портативна система, створена польською компанією WB Group. Ця система може працювати з БпЛА FlyEye від тієї ж компанії, а також з системами SWARM і Topaz.

Окрім закупівель баражуючих боєприпасів Warmate для Сил територіальної оборони, польський план технічної модернізації також передбачає програми для інших видів військ – але вони поки знаходяться на ранній стадії.

FlyEye
Безпілотник FlyEye

Перша з них – це система під кодовою назвою Sparrow, що стосується "досягнення можливостей точного ураження важливих цілей з використанням Smart Loitering System Short Range".

Подробиці цієї програми, що була запущена у 2018 році, невідомі. Зазначається лише те, що вага однієї повітряної платформи має бути не більше 6 кг. Як заявив представник Інспекції з озброєння Кшиштоф Платек, у технічному діалозі взяли участь 7 компаній: Israeli Aerospace Industries Ltd.; WB Electronics S.A.; MetalExport-S Sp. z o.o.; Optimum Sp.j.; PGZ S.A.; Works-11 Sp. z o.o.; Poland-U.S. Operations Sp. z o.o.

Однак аналітичні та концептуальні етапи цієї програми ще не завершені. Як підкреслює Платек, "виробництво буде розпочато тоді, коли буде виконана задача відповідно до секретних документів з планування".

Разом з тим, план технічної модернізації також передбачає як мінімум ще одну програму, пов’язану з баражуючими боєприпасами – Gladius.

Але про цю програму майже нічого не відомо, лише те, що це має бути система, створена "з метою посилення можливостей збройних сил Польщі у напрямку розвідки та знищення об’єктів на дальностях, більші за ті, які забезпечує безпілотник FlyEye".

Таким чином, Військо Польське планує мати на озброєнні як мінімум три типи баражуючих боєприпасів. Як стверджують у польському виданні Defence 24, "добре, що були відзначені потреби армії в цих боєприпасах і вони увійшли до планів модернізації".

"Однак аналітична робота за цими програмами триває доволі довго. Тож питання в тому, чи встигнуть вони за технологічним розвитком, який в цій галузі особливо швидкий. Маючи потенціал для виробництва цього типу озброєння в Польщі, крім того, у співробітництві з чинною системою управління (в артилерії), його варто реалізовувати".

Читайте також: Розвідники та дрони-камікадзе на бойовій машині Dragon 8х8: в Іспанії створюють ройові технології