xcounter
#

Хто б міг подумати, що сербські Nora B52 вже цінуються дорожче, чим CAESAR, але це так

47040
 Сербські САУ Nora B52, фото - MC Odbrana
Сербські САУ Nora B52, фото - MC Odbrana

Про які тенденції на світовому ринку озброєнь це свідчить

В цій історії варто почати з такого факту: неочікувано, але Сербія теж виготовляє колісні САУ в натівському калібрі 155-мм під індексом Nora B52. Ці арстустановки мають доволі цікаві характеристики: бойова маса – 36 тон, екіпаж – 3-5 осіб, довжина ствола – 52 калібри, боєзапас – загалом 36 пострілів, із них 12 – в автоматі заряджання, можливе використання боєприпасів стандарту НАТО, дальність стрільби – до 41 км.

Сербська Nora B52 доволі непогано продавалась і на внутрішній, і на зовнішній ринки: The Military Balance 2023 говорить, що армія самої Сербії має 18 таких САУ; збройні сили Кіпру – 24 САУ цього типу; Бангладеш – 18 одиниць, М’янма – аж 30 САУ цього типу; і неочікувано – Кенія, орієнтовно три САУ цього типу.

Читайте також: Україні у США пропонують окопатися та чекати на 2025 рік - чи може взагалі це спрацювати
Сербські САУ Nora B52, фото - Yugoimport

Але тепер надійшла новина про новий та дуже цікавий експортний успіх для сербської колісної САУ Nora B52. І там всі деталі виглядають по-своєму неочікувано.

Сербський портал b92.net пише про те, що президент країни Александр Вучич підтвердив факт наявності контракту на поставку аж 48 самохідних артустановок Nora B52за 311 мільйонів євро для "неназваної країни, яка точно розташована не в Африці". Ці всі три деталі мають своє показове значення.

Щодо географії – до цього циркулювали чутки, що можливо Сербія продаватиме свої Nora B52 до Алжиру, але ця інформація не підтвердилась. І тепер ходять інші чутки – що країною-покупцем стане Азербайджан.

Друга деталь – пакет замовлення одразу на 48 самохідних артустановок. Із настільки крупних контрактів можна пригадати хіба що приклад Швеції, яка у вересні 2023 року вирішила замовити одразу 48 САУ Archer, зокрема для заміни раніше переданих Україні артсистем.

Третя деталь – взагалі-то вартість цього контракту. Виходить, що Сербія продаватиме "неназваній країні" свої Nora B52 по 6,47 мільйона євро за одиницю. І це суттєво вище, аніж наприклад актуальна експортна вартість французької САУ CAESAR (4,26 мільйони доларів) чи ізраїльська САУ Atmos 2000 (5,65 мільйонів доларів).

Дорожче за сербську Nora B52 серед колісних САУ обійдеться шведський Archer, по 10,4 мільйонів доларів за одиницю (але це – для "внутрішнього" замовника).

САУ Nora B52 Національної гвардії Кіпру, фото з відкритих джерел

Із усього вищенаведеного випливають дві тенденції. Попит на зброю в світі росте настільки, що крупні контракти починають отримувати навіть ті країни-виробники, що до цього тримались якби "в тіні". Водночас, можемо спостерігати і утворення дуже незвичних збройних альянсів, які формуються за геостратегічним принципом.

Читайте також: Patriot PAC-3 і Aegis SM-6 будуть ефективні проти гіперзвукових ракет РФ і Китаю, впевнені у США