xcounter
#

Patriot PAC-3 і Aegis SM-6 будуть ефективні проти гіперзвукових ракет РФ і Китаю, впевнені у США

3690
Фото — Lockheed Martin
Фото — Lockheed Martin

Але питання також в тому, а чи потрібно вливати настільки багато коштів у програми гіперзвукового озброєння

Раніше цього року американські ЗМІ у своїх матеріалах з посилання на представників міноборони США стверджували, що, мовляв, навіть найсучасніші американські кораблі можуть виявитися беззахисними перед такою загрозою, як гіперзвукові ракети — водночас у Пентагоні наполягали на тому, що кораблі з бойовою системою Aegis "тепер зможуть протистояти деяким гіперзвуковим загрозам.

Водночас у виданні Defense News вважають, що наявні на озброєнні американського війська зенітні ракетні комплекси цілком можуть протидіяти російським чи китайським гіперзвуковим ракетам.

Читайте також: MBDA Germany розкрило свої плани про нову гіперзвукову ракету, і вона буде протитанкова
Patriot PAC-3 MSE
Patriot PAC-3 MSE, фото — U.S. DoD

Зокрема там наводять такий аргумент, що та гіперзвукова зброя, яку зараз розробляє США, РФ чи Китай, має максимальну швидкість нижче 10-12 Маха, і що у момент пікірування на ціль ракета сповільнюється настільки, що її цілком можна перехопити такими системами, як Patriot PAC-3 чи Aegis SM-6.

"Ця вразливість була проілюстрована, коли Україна використала PAC-3, щоб збити декілька російських ракет "Кинжал", що наближаються, попри їх маневруючий політ на гіперзвукових швидкостях", — відзначають в американському виданні.

З боку Defense Express тут відзначимо, що хоч і приклад з Patriot і "Кинжалом" дійсно є прикладом того, наскільки ефективно американський ЗРК може справлятися з дійсно складними цілями, але, попри те, що РФ активно піарить свою ракету Х-47 як гіперзвукову, вона дійсно розганяється до гіперзвукових швидкостей, але під час атаки заходить на ціль за балістичною траєкторією з дійсно високою, але аж ніяк не гіперзвуковою швидкістю.

Водночас сама концепція гіперзвукових ракет якраз полягає в тому, щоб на надвисоких швидкостях знищувати ворожі засоби протиракетної та протиповітряної оборони, розчищаючи шлях для інших засобів ураження.

МиГ-31 з Х-47 "Кинжал"
МиГ-31 з Х-47 "Кинжал"

Фахівці американського видання також відзначають і перебільшені можливості гіперзвукової зброї маневрувати на етапі планування — як приклад відзначається, що якщо ракета летить зі швидкістю 10 Маха, і вимушена відхилитися на 30 градусів, а потім повернутися назад, то її швидкість зменшується до 6 Маха, а загальна дальність планування скорочується до 40%. Частково питання міг би вирішити прямоточний повітряно-реактивний двигун, але це впливає на розмір та масу зброї.

Як висновок у виданні відзначають, що гонка гіперзвукових озброєнь не вплине кардинально на національну чи глобальну безпеку, а от коштів на розробку та удосконалення витратять чимало, і що "Сполученим Штатам треба більш реалістичний погляд на цю зброю і на мільярди доларів, які вони на нього витрачають".

Читайте також: Розкрито дані, через яку проблему у США у жовтні провалили випробування гіперзвукової системи LRHW