xcounter
#

MBDA Germany розкрило свої плани про нову гіперзвукову ракету, і вона буде протитанкова

3389
Akerom MP, фото ілюстративне
Akerom MP, фото ілюстративне

Цю ідею обговорюють вже не перший рік, але поки невідомо, чи є демонстратор такої ракети

MBDA Germany розглядає можливість реалізувати проєкт розробки нового гіперзвукового протитанкового озброєння у рамках підтримки програми гіперзвукових технологій німецький збройних сил.

Такі плани компанії озвучив директор з майбутніх систем Дирк Цимпер під час організованого для медіа круглого столу у штаб-квартирі компанії у Шробенхаузене, розповідає видання Breaking Defense.

Читайте також: Надрукувати двигун для гіперзвукової ракети легше і це відкриває "фантастичні можливості", кажуть у США

За словами Цимпера, гіперзвукове протитанкове озброєння позиціюється передусім як таке, що буде ефективним проти систем активного захисту танка чи іншої бронетехніки.

M1 Abrams із системою Trophy
M1 Abrams із системою Trophy, фото ілюстративне

Таку ідею в MBDA обговорюють вже протягом багатьох років, але водночас Цимпер відмовився уточнювати, чи був вже створений демонстратор такої протитанкової ракети.

А от з того, що відомо — Bayern Chemie, дочірня компанія MBDA Deutschland, бере участь у нових розробках для гіперзвукового напрямку — зокрема йдеться про нову конструкцію палива, яке у поєднанні з прямоточним повітряно-реактивним двигуном може забезпечити швидкість у 6-7 Маха, повідомив представник цієї компанії.

Він також розповів, що наступним кроком має бути випробування двигуна та головки самонаведення, які могли б витримувати такі швидкості. "На такій швидкості маневрувати дуже складно", — відзначив він, зауваживши, що реалізація такої системи може тривати роками перед початком виробництва.

Чи будуть до цього проєкту залучені інші національні підрозділи MBDA поки що невідомо, бо зазвичай між ними є чіткі бар’єри, водночас є припущення, що може бути організовано співробітництво на міжурядовому рівні.

Говорячи про гіперзвукові проєкти MBDA, то тут варто згадати, що MBDA France сьогодні є головним підрядником у створенні нової ядерної гіперзвукової ракети для винищувачів Rafale у рамках проєкту ASN4G (Air-Sol Nucléaire 4-го покоління).

Ракета ймовірно може стати на озброєння до 2035 року, точні ТТХ розробки поки що невідомі, але попередньо швидкість може становити 7-8 Маха, тоді як дальність — понад 1000 км.

Читайте також: США не змогли запустити наземну гіперзвукову ракету LHRW, і це ставить важливе питання