xcounter
#

США не змогли запустити наземну гіперзвукову ракету LHRW, і це ставить важливе питання

10455
Американські військові розгортають перший дивізіон гіперзвукових ракет LRHW, весна 2023 року, фото - U.S. Army/Spc.Chandler Coats
Американські військові розгортають перший дивізіон гіперзвукових ракет LRHW, весна 2023 року, фото - U.S. Army/Spc.Chandler Coats

Наскільки реально зробити робочий зразок гіперзвукової зброї наземного та морського базування

Армія США планувала 6 вересня 2023 року провести випробувальний пуск гіперзвукової ракети Dark Eagle зі складу комплексу LHRW, який мав відбутись із мису Канаверал. Але цей пуск не відбувся, оскільки пускову установку цього комплексу "не вдалось активувати", що в свою чергу ставить під загрозу плани американських військових уже до кінця цього року поставити на бойове чергування перший дивізіон комплексу LHRW.

В Пентагоні наголошують, що навіть ця невдача із пуском LHRW є важливою для прогресу США по розробці гіперзвукової зброї. Однак попередня спроба провести тест LHRW у березні 2023 року начебто також завершилась невдачею, стверджує в своїй публікації портал The Drive.

Читайте також: До яких танків ЗСУ, окрім Abrams, підійдуть американські снаряди зі збідненого урану
Орієнтовний склад батареї гіперзвукових ракет LRHW, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Цікаво, що до цього Армія США у своїх повідомленнях заявляла якраз про протилежне – що випробування LHRW у березні 2023 року відбулись успішно, що і дало підстави очікувати, що перший дивізіон цього гіперзвукового ракетного комплексу вдасться поставити на бойове чергування уже до кінця поточного року.

В свою чергу, як додають автори The Drive, невдача при запуску гіперзвукової ракети Dark Eagle наземного базування заодно підважує плани ВМС США поставити на озброєння аналогічну ракету морського базування орієнтовно до 2025 року. При цьому, очевидно, слабким місцем в конструкції цієї ракети є саме двоступеневий розгінний блок, бойова частина-глайдер в будь-якому режимі випробувань працювала успішно.

Американські військові розгортають перший дивізіон гіперзвукових ракет LRHW, весна 2023 року, фото - U.S. Army/Spc.Chandler Coats

По комплексу LRHW були заявлені такі характеристики: швидкість польоту – 4,9 Мах, дальність стрільби – до 3100 км, маса БЧ – невідома, склад дивізіону – 4 пускові установки на 8 ракет.

Ну а заявлені вище невдачі по американській ракеті Dark Eagle взагалі дозволяють поставити важливе питання про те, чи взагалі можливо створити функціонуючий зразок гіперзвукового озброєння наземного чи морського базування. Бо у випадку із наприклад російською гіперзвуковою ракетою морського базування "Циркон" є взагалі обгрунтована теорія, що тут росіяни за "гіперзвук" намагаються видати просто модернізовану версію ракети П-800 "Оникс".

Раніше Defense Express розповідав про те, як в РФ оцінили ефект від застосування ракет "Кинжал" у війні проти Україні. Також ми аналізували, наскільки взагалі реально запускати "Кинжал" із Су-34.

Розвантаження елементів пускової установки гіперзвукового ракетного комплексу LRHW, жовтень 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Чи можна поставити на МіГ-29 ракети APKWS і ними збивати Shahed-136