xcounter
#

Чи можна поставити на МіГ-29 ракети APKWS і ними збивати Shahed-136

3740
МіГ-29УБ з чотирма Р-73 йде на зліт, квітень 2023 року, фото – Збройні Сили України/The Armed Forces of Ukraine
МіГ-29УБ з чотирма Р-73 йде на зліт, квітень 2023 року, фото – Збройні Сили України/The Armed Forces of Ukraine

Наскільки реально адаптувати подібне рішення під наші винищувачі радянського зразка

У ніч на 7 вересня 2023 року російські окупанти провели чергову масовану атаку дронами-камікадзе Shahed-136, об’єктами атаки були портова інфраструктура в Придунайському регіоні та Сумщина, вдалось збити 25 із 33 "літаючих мопедів".

Під час вчорашньої атаки 6 вересня 2023 року загарбники запустили по портовій інфраструктурі Придунав’я аж 35 дронів-камікадзе Shahed-136, із яких вдалось збити лише 25. Відповідно, таке загострення загрози від ворожих "літаків-снарядів" примушує шукати нові імпровізовані варіанти захисту, і деякі з них можуть буквально лежати на поверхні.

Читайте також: Польща планує озброїти своє військо майже двома тисячами БПЛА FlyEyE

Учора Defense Express розповідало про епізод, в рамках якого ВПС США ще в 2019 році успішно навчилось збивати безпілотники ворога, використовуючи ракети APKWS із винищувачів F-16. Безумовно, така практика нам стане дуже в нагоді уже в 2024 році, коли перші винищувачі цього типу стануть в стрій ЗСУ.

Але можливо, тут концепцію можна модернізувати, і поставити питання наприклад так – а чи можна адаптувати ці самі ракети APKWS під винищувачі МіГ-29, і таким чином збивати російські Shahed-136.

Керована ракета APKWS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Керована ракета APKWS як вид авіаційного озброєння демонструє дуже широку гнучкість, такі ракети американські військові застосовували і з старих гвинтових штурмовиків AV-10 Bronco для ударів по наземним цілям, і змогли адаптуватись для стрільби цими ракетами із F-16 по повітряним цілям без необхідності суттєвих конструктивних переробок.

Американські оглядачі також акцентували на тому, що APKWS може бути не тільки дешевою, але й також і масовою зброєю для знищення безпілотників ворога, які коштують буквально кілька десятків тисяч доларів. Що набуває особливого значення на тлі того, що можливий запас авіаційних ракет "повітря-повітря" радянського зразка вичерпується також.

Зліт винищувачів МіГ-29 зі складу 40-ої бригади тактичної авіації, один з яких міг бути відновлений після 24 лютого 2022 року, фото – прес-служба 40-ої бригади

Відповідно, хоча б ці вищеназвані фактори й стимулюють задуматись, а чи можливо взагалі адаптувати під наші МіГ-29 ракети APKWS як інструмент боротьби з ворожими Shahed-136.

Читайте також: Ка-52 ледь втік від FPV-дрона-камікадзе ЗСУ, але це тільки початок (відео)