xcounter
#

США в 2019 році збивали дрон ракетою APKWS з F-16, і це знадобиться нам в 2024 році

2475
Пуск ракети APKWS по повітряній цілі з F-16 в 2019 році, зображення наводить портал The Drive
Пуск ракети APKWS по повітряній цілі з F-16 в 2019 році, зображення наводить портал The Drive

Схоже, що таки є дешева та ефективна авіаційна зброя, як збивати ворожі дрони за кілька десятків тисяч доларів

Наприкінці 2019 року ВПС США провели цикл випробувань, в рамках яких відпрацьовували зокрема можливість збивати дозвукові крилаті ракети та безпілотники, використовуючи керовані ракети APKWS із винищувачів F-16.

Якщо конкретніше, то для цих випробувань було використано винищувач F-16C зі складу 53-ї дослідної ескадрильї 85-го авіакрила, мішенню був дрон BQM-167, пуски відбувались над авіабазою "Еглін" в штаті Флорида, і їх результати виявились "безпрецедентними" для подальшої побудови протиракетної оборони США, розповідав портал The Drive в одній із публікацій зразка того ж 2019 року.

Читайте також: Як багато ракет AIM-120 AMRAAM виробляє Raytheon: у компанії розповіли про темпи виробництва

Автори видання уточнюють, що для запуску ракет APKWS по повітряним цілям на тому F-16C було використано прицільний модуль AN/AAQ-33. Щодо спорядження самих ракет конкретики не було, з однаковою ймовірністю можна припустити, що там могла бути використана й інертна БЧ (без вибухівки, виконана для випробувань), так і могла бути використана звичайна уламково-фугасна бойова частина з дистанційним підривачем.

Вперше ідея використати APKWS проти повітряних цілей виникла під час однієї з конференцій у США в тому ж 2019 році. І навіть тоді подібний формат знищення повітряних цілей виглядав особливо привабливим, в першу чергу – через економічний чинник.

F-16 ВПС США з блоком керованих ракет APKWS для ударів по наземним цілям, ілюстративне фото з відкритих джерел

На той момент блок наведення AGR-20A, який дозволяє перетворити некеровану ракету Hydra-70 на керовану APKWS коштував усього 25 тисяч доларів, у той час як вартість ракети "повітря-повітря" AIM-120 уже коливалась в діапазоні 1,16-1,3 мільйони доларів за одиницю.

А при цьому автори The Drive наводили і таке порівняння – на один і той же вузол підвіски на F-16 можна повісити або одну AIM-120, або цілий блок на 7 чи 19 ракет APKWS, що демонструвало безперечну вигоду другого варіанту. Крім того, для підвіски APKWS на F-16 також треба значно менше часу, порівняно аніж із AIM-120.

F-16 ВПС США з блоком керованих ракет APKWS для ударів по наземним цілям, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вцілому цю історію можна підсумувати так – схоже, що таки є дешеве та ефективне авіаційне озброєння, яке може знищувати ворожі дрони вартістю лише в кілька десятків тисяч доларів. І такі напрацювання точно можуть знадобитись Україні в 2024 році, коли в стрій стануть перші F-16.

Читайте також: Росіяни заявляють про план аж на 5 важких артбригад із САУ "Пион"та "Тюльпан"