xcounter
#

Як в РФ оцінили ефект від ракет "Кинжал" у війні проти України

10573
МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів
МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів

Про які тенденції може йти мова після того, як росіяни перейшли до масованих пусків "Кинжалів" по нашій країні

В публічному доступі є електронна версія випуску журналу "Экспорт вооружений» від російського ЦАСТ ("Центр анализа стратегий и технологий"). В цьому випуску є зокрема публікація, в якій можна побачити мінімум дві речі – як в самій РФ оцінюють ефект від застосування ракет "Кинжал" у війні проти Україні, і що заодно самі росіяни називають "гіперзвуковою зброєю".

Почнемо з другого пункту. Як виявилось, тепер рашисти до гіперзвукової зброї відносять усі типи ракет, що можуть розвивати швидкість в польоті понад 5 Мах "на значній частині траекторії" та можуть виконувати "маневри всередині атмосфери".

Читайте також: США почнуть використання грошей на озброєння для України, які вивільнились через помилку на 6,2 млрд доларів
Радянська аеробалістична ракета Х-15, яку з легкої руки рашистів тепер теж можна віднести до "гіперзвукової зброї", ілюстративне фото з відкритих джерел

До цього типу зброї начебто можуть відноситись крилаті ракети з гіперзвуковими прямоточними повітряно-реактивними двигунами, гіперзвукові глайдери, аеробалістичні ракети та головні частини балістичних ракет (якщо такі можуть маневрувати при виконанні польоту).

Наскільки при цьому росіяни можуть відноситись довільно до оцінок проектів інших країн в цій сфері, свідчить наприклад те, що в згаданій публікації проект іранської ракети Fattah оцінено як "програма балістичної ракети з плануючим крилатим блоком", хоча і віднесено до категорії "гіперзвукової зброї". Але водночас показово, що для себе в першу чергу вони виділяють проекти по гіперзвуковій зброї від США (наприклад, наземний комплекс LHRW), Китаю (DF-17 та DF-27) і взагалі Японії (проект HVGP, що однак відноситься до розряду перспективних).

Американські військові розгортають перший дивізіон гіперзвукових ракет LRHW, весна 2023 року, фото - U.S. Army/Spc.Chandler Coats

Показово також, як саме росіяни визначають для себе найбільш доцільний формат застосування гіперзвукових систем, зокрема під час війни проти України – ураження важливих об’єктів разом із системами ППО, які ці об’єкти охороняють. Тут ворог стверджує, що регулярне застосування аеробалістичних ракет може ставити "іншу сторону війни" (тобто Україну) в стан "оперативної невизначеності", бо коли неможливо визначити, який саме об’єкт може потрапити під удар, то неможливо й відповідно розставити системи протиракетної оборони для відбиття можливого удару.

Рашисти заявляють оцінку, що їх ракети "Кинжал" є поки що "єдиним зразком гіперзвукової зброї з реальним бойовим використанням в оперативно-тактичних сценаріях". Водночас, вони також вважають, що саме застосування таких ракет у війні проти України привело до появи в розпорядженні ЗСУ сучасних комплексів протиракетної оборони Patriot і SAMP/T "в небаченій досі близькості до кордонів РФ".

Парадна демонстрація китайських гіперзвукових ракет DF-17, ілюстративне зображення з відкритих джерел

При цьому схоже, що російські "теоретики" тепер готують грунт для відмови від "ядерного шантажу" Заходу на користь "гіперзвукового шантажу". Бо інакше і не пояснити наступну зв’язку – "застосування Кинжалів не привело до ескалації війни", і водночас – "гіперзвукова зброя може бути використана для упереджуючого удару по ядерному арсеналу ворога", і заодно передбачення переходу великих держав та регіональних гравців до гонки саме гіперзвукових озброєнь.

У наведених вище оцінках рашистів доволі часто не вистачає логічної обгрунтованості. Але описані тези цінні тим, щодемонструють – як саме ворог оцінює уже наявний ефект від використання аеробалістичних ракет "Кинжал" у війні проти України, і за яким форматом може далі використовувати таку зброю для агресії проти нашої країни.

МиГ-31К з ракетою "Кинжал", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: ЗСУ влаштували армії РФ "кладовище командних пунктів", і у США звертають увагу на нову загрозу