xcounter
#

ЗСУ влаштували армії РФ "кладовище командних пунктів", і у США звертають увагу на нову загрозу

26533
Фото: U.S. Army
Фото: U.S. Army

У Афганістані та Іраку військові США отримали доволі "шкідливу звичку", розбудовуючи свої командні пункти — тепер американські військові працюють над тим, щоб використовувати їх з урахуванням реалій сучасного поля бою

"Кладовище командних пунктів: чому нас повинна навчити Чорнобаївка в управлінні військами у великомасштабних бойових діях" — під такою назвою раніше в цьому році в Army University Press вийшов матеріал, в якому автори розмірковували, а які ж ключові уроки мають винести Сухопутні війська США, аналізуючи втрати офіцерського корпусу росіян в Україні — як розповідають у виданні Breaking Defense, сьогодні американське військо працює над тим, щоб адаптуватися до нових загроз для командних пунктів.

Command post U.S. Army
Фото: Sgt. 1st Class Jeremy D. Crisp, 1st Cavalry Division, Army

Основний посил матеріалу такий — що нині на полі бою немає безпечних місць, щоб можна було вільно розташовувати цілі склади з боєприпасами чи особливо командні пункти, такий простий висновок яскраво продемонстрували бойові дії в Україні, де ЗСУ з появою HIMARS протягом декілька місяців буквально "пройшлися" по тилах рашистів, знищуючи все, що мало досить суттєву цінність.

Читайте також: Скільки коштує побудувати завод для виробництва корпусів до винищувачів F-35A

Водночас крім далекобійного озброєння, яке будуть націлювати численні безпілотники, загрозу можуть становити зокрема й алгоритми на базі штучних інтелектів, які будуть шукати низку "ознак життя" — від руху до тепла і безпровідних сигналів, за якими також можна буде націлити високоточну зброю.

U.S. Army
Фото: U.S. Army

Викинути смартфони, сховатися у підвалі та використовувати засоби РЕР, щоб просканувати передусім власні війська і знайти ті вразливі місця, які може використати, а також за можливості перенести низку функцій за межі ураження низкою ворожих ракетних та артилерійських систем, а дані передавати через шифровані "хмари" — це лише частина правил Загальновійськового центра Армії США у Форт Ліненворт під керівництвом генерал-лейтенанта Мілфорда Бігла.

У центрі, наприклад, рекомендують розбивати великі штаби з кількістю, наприклад, у 200 осіб, на десятки менших "субвузлів", які будуть ховатися в окремих будівлях тощо і будуть комунікувати між собою по оптоволоконних кабелях, а кожні декілька годин — переміщатися на декілька сотень метрів.

Бігл стверджує, що "ви завжди будете знаходитися під якимось спостереженням противника", тому поєднання обманних маневрів, "приманок" і удосконаленого командування "в моменті" будуть надважливими. "Ми визначаємо, що працює, що не працює. Ми стежимо за тим, які технології знаходяться у розробці", — зауважує він.

Окремою проблемою може стати "любов США до технологій" — сьогодні командні пункти війська оснащені низкою пристроїв, які "щедро оснащені пристроями, що випромінюють радіохвилі" — таку "шкідливу звичку" американські військові отримали в Афганістані та Іраку, де вони мали розкіш розгортати величезні командні пункти.

Читайте також: ЗСУ вдало підловили російську САУ "Мста-С", на яку завантажували боєприпаси (відео)