xcounter
#

США почнуть використання грошей на озброєння для України, які вивільнились через помилку на 6,2 млрд доларів

3747
Новий пакет допомоги від США буде включати TOW (всі фото: US DoD)
Новий пакет допомоги від США буде включати TOW (всі фото: US DoD)

Перший транш з цих грошей буде складатись з пакета на 200 млн доларів, а на наступний американський фінансовий рік Білий дім вже готує новий запит

У Вашингтоні найближчим часом буде оголошено про виділення чергового пакету допомоги України, який буде складатися з 200 млн доларів. Він надається за програмою Presidential Drawdown Authority, президентського вилучення, коли озброєння передається зі складів збройних сил США.

Попри відносно невеликий об'єм допомоги у порівняння з іншими траншами, зазвичай вони мають розмір у 400 млн доларів, цей транш відрізняється тим, що джерелом коштів, як пише Reuters, стануть кошти вивільнені через бухгалтерську помилку.

Читайте також: ЗСУ влаштували армії РФ "кладовище командних пунктів", і у США звертають увагу на нову загрозу

У новий пакет допомоги, за даними видання, увійдуть додаткові боєприпаси, в тому числі й для ЗРК Patriot та HIMARS, протитанкові системи Javelin, TOW та гранатомети AT4.

HIMARS

Нагадаємо, що помилка в обрахунку вартості допомоги за програмою президентського вилучення оцінена у 6,2 млрд доларів сумарно за 2022 фінансовий американський рік, а також частину фінансового 2023 року. Її причинами стало те, що озброєння було оцінене виходячи із вартості заміни, а не фактичної вартості вже вживаної військової техніки та зброї.

Зазначимо, що фінансовий рік у США завершується 30 вересня й тому, для передачі до його завершення всього додаткового залишку у 6,2 млрд доларів аналогічними траншами по 200 млн доларів знадобиться оголошувати такі пакети кожні два дні. Враховуючи те, що це навряд можливо, то ці гроші перейдуть вже на наступний фінансовий рік.

При цьому на наступний звітний американський період адміністрація президента США вже опрацьовує наступну річну програму фінансування, яка ще має бути затверджена американським парламентом.

C-17 Globemaster

"Ми сподіваємось отримати підтримку Конгресу для подальшого фінансування - зокрема, для збільшення виробництва боєприпасів та закупівель боєприпасів для підтримки України", - цитує CNN очільника відділу закупівель армії США Дуга Буша.

Й нагадаємо, що станом на кінець липня Вашингтон з моменту повномасштабного вторгнення вже виділив для України понад 43 млрд доларів допомоги озброєнням.

Читайте також: ЗСУ вдало підловили російську САУ "Мста-С", на яку завантажували боєприпаси (відео)