xcounter
#

Помилка США в обрахунку допомоги на 6,2 млрд доларів або на цілих 28%: як це взагалі сталось

Фінансова помилка Пентагону на користь України (всі фото US DoD)
Фінансова помилка Пентагону на користь України (всі фото US DoD)
3475

Коли мова йде про 28% розбіжність у вартості озброєння для України від США, головне те, що це на користь ЗСУ

У Пентагоні під час традиційного брифінгу для ЗМІ заступниця прес-секретаря міноборони США Сабріна Сінгх повідомила про перерахунок реальної вартості допомоги Україні. Відповідно до заяви, мова йде про помилку у фактичній ціні переданого озброєння у розмірі 6,2 млрд доларів у 2022 та 2023 фінансових роках.

При цьому мова йде лише про програму президентського вилучення, PDA, за яким зброя передається до ЗСУ зі складів збройних сил США. За цією програмою Україні вже було передано озброєння на 20 млрд доларів й помилка обрахунку вартості складає цілих 28%.

Читайте також: Одразу п’ять країн Європи об’єдналися для спільної закупівлі ЗРК Mistral

З 6,2 млрд доларів 2,6 млрд припадає на минулий фінансовий 2022 рік (у США фінансові роки починаються 1 жовтня), за який Україна отримала за PDA 8,6 млрд доларів й розбіжність становить 30%. У 2023 фінансовому році розмір PDA становив 13,4 млрд доларів, з яких помилка обрахунків вартості озброєння складає 3,6 млрд доларів або 26,8%.

допомога сша

У Пентагоні також пояснили причину помилки обрахунку вартості тим, що під час оцінки вартості був застосований механізм, коли рахувалась вартість заміни озброєння, а не його фактична вартість на момент передачі за балансовою вартістю.

Простою мовою, ціна снаряда, який був виготовлений умовно у 2010 році, рахувалась, як вартість замовлення нового снаряда у 2022 або 2023 році. А ця різниця зараз доволі легко може становити не те що 30%, а 50% та більше. І якщо ситуація з прямим аналогом озброєння ще зрозуміла, то використання такого механізму калькуляції для техніки яка вже не виробляється, наприклад, під час передачі БТР M113, дасть ще більшу похибку.

M113
M113

І в цій ситуації дуже добре те, що така помилка з боку уряду США фактично на користь України, а головне - визнана. І тепер ці гроші, як підкреслили у Пентагоні, залишаються активними і це означає, що для ЗСУ до кінця вересня має бути виділені додаткові кошти саме за найшвидшою програмою підтримки, коли зброя передається фактично одразу.

Читайте також: Для танків-камікадзе на базі Т-54/Т-55 рашисти можуть використати систему управління ще з 1980-х