xcounter
#

Одразу п’ять країн Європи об’єдналися для спільної закупівлі ЗРК Mistral

3675
ЗРК Mistral, всі фото – MBDA
ЗРК Mistral, всі фото – MBDA

Укладення контракту на закупівлю зенітних ракетних комплексів очікується восени

Одразу п’ять країн Європи – Естонія, Бельгія, Франція, Кіпр та Угорщина – підписали угоду про співробітництво стосовно спільних закупівель зенітних ракетних комплексів малої дальності Mistral виробництва MBDA – таку інформацію розповідає естонське оборонне відомство.

Суть цієї угоди полягає в тому, що вона надає Франції повноваження здійснювати спільні закупівлі від імені всіх інших учасників цієї угоди. Водночас контракт безпосередньо з виробником, компанією MBDA, поки що не укладено – очікується, що це відбудеться вже восени.

Читайте також: Пан'європейська ППО та ПРО: "шашечки" чи їхати, або за що Франція образилась на Німеччину
ЗРК Mistral
ЗРК Mistral

Мета участі у такому плані зокрема Естонії, як відзначає очільник оборонного відомства країни Ханно Певкур – "максимізувати оборонні можливості на кожен євро, вкладений в національну оборону".

Так, спільні закупівлі дозволять як скоротити витрати на озброєння та військову техніку, так і пришвидшити доставку зброї, що особливо важливо в контексті сьогоднішньої безпекової ситуації в Європі загалом, а тим паче для Естонії, яка має під боком такого ворога, як РФ.

Якщо говорити про Естонію, то ця країна вперше замовила зенітні ракетні комплекси Mistral ще шістнадцять років тому, у 2007 році, і вони перебувають на озброєнні цієї країни з 2009. А загалом естонці працюють над посиленням не тільки ППО малої дальності, а й середньої – так, наприклад, у травні цього року стало відомо, що Естонія спільно з Латвією у рамках спільного проєкту побудови ППО хочуть розпочати перемовини з німецькою Diehl Defense щодо закупівлі ЗРК IRIS-T.

Читайте також: Хорватія купить у Франції комплекси Mistral 3 та отримає безплатний "бонус" до винищувачів Rafale