xcounter
#

ЗРК IRIS-T отримає нового покупця, система допоможе закрити небо одразу двом країнам

4226
Пуск ракети з ЗРК IRIS-T
Пуск ракети з ЗРК IRIS-T

Естонія та Латвія ще в червні 2022 року підписали угоду про наміри щодо закупівлі систем ППО середньої дальності

Естонія та Латвія хочуть у рамках спільного проекту розбудувати сучасну систему протиповітряної оборони, і в рамках цієї програми мають розпочати перемовини з німецькою оборонною компанією Diehl Defense щодо закупівлі зенітного ракетного комплексу, який ефективно продемонстрував себе в Україні, про це йдеться на сайті Міністерства оборони Естонії.

Так, як стверджують естонський та латвійській очільники оборонних відомств Ханно Певкур та Інара Мурнієце, йдеться про закупівлю німецької новітньої системи ППО IRIS-T SLM.

Читайте також: Скільки ракет в місяць може витрачати один дивізіон IRIS-T: у ПС ЗСУ розкрили кількість збитих цілей німецьким ЗРК

Як відзначає Певкур, програма з закупівлі системи ППО середньої дальності був проектом "історичного масштабу" для оборонного співробітництва двох країн Балтії.

За словами міністра оборони Естонії, очікуються, що вже влітку сторони мають офіційно укласти контракт щодо закупівлі німецького зенітного ракетного комплексу IRIS-T SLM. Водночас Певкур наголошує на тому, що перші системи мають потрапити на озброєння у 2024 році.

Мурнієце стверджує, що німецький ЗРК середньої дальності IRIS-T SLM має "забезпечити максимально можливий захист нашого населення, а також цивільної та військової інфраструктури.

IRIS-T
Пуск ракети ЗРК IRIS-T, фото – Повітряні Сили ЗСУ

Свої наміри із закупівлі спільної системи протиповітряної оборони Естонія та Латвія закріпили ще в червні 2022 року на саміті НАТО, підписавши протокол про наміри.

Відзначається, що для вибору виробника всього було проаналізовано шість компаній, критерії оцінки були такими – технічні можливості, вартість системи, вартість життєвого циклу на 30 років, швидкість доставки та залучення вітчизняної промисловості до проекту.

Нагадаємо, що Повітряні Сили ЗСУ використовують німецький ЗРК IRIS-T SLM з жовтня 2022 року, коли в Україну було поставлено перший зенітний ракетний комплекс з Німеччини.

ЗРК IRIS-T
ЗРК IRIS-T, всі фото – скріншот з відео Повітряних Сил ЗСУ

Водночас нещодавно стало відомо, що Німеччина у рамках найбільшого пакета оборонної допомоги на 2,7 млрд доларів поставить Україні додаткові чотири батареї ЗРК IRIS-T SLM по три пускові кожна.

Читайте також: Скільки коштує один радар TRML-4D для ЗРК IRIS-T на прикладі контракту для України