xcounter
#

Україна готується до декількох контрнаступів проти РФ, і Захід уже дає під це техніку та зброю

7081
Танкісти ЗСУ опановують Leopard 1A5, травень 2023 року, фото - Anders Lomholt
Танкісти ЗСУ опановують Leopard 1A5, травень 2023 року, фото - Anders Lomholt

При цьому мова про зброю не тільки для сухопутних військ, але й для зміцнення захисту неба також

Міноборони Німеччини офіційно підтвердило намір виділити найбільший з початку повномасштабного вторгнення РФ пакет військової допомоги для України.

За попередніми даними, в цей пакет вартістю 2,7 мільярдів євро буде включено 20 бойових машин піхоти Marder і 30 танків Leopard 1A5, 15 "зенітних танків" Gepard і чотири батареї ЗРК IRIS-T SLM на три пускові установки кожна + "декілька сотень" зенітних ракет, 100 бронемашин та 100 вантажівок для логістичного забезпечення, до 200 розвідувальних безпілотників та "значна кількість боєприпасів".

Читайте також: Rheinmetall зайшов в ОПК України: компанії надано 51% у спільному бронетанковому підприємстві
Німецький IRIS-T SLM в строю ЗСУ, зима 2023 року

Офіційно оголосити про виділення цього пакету військової допомоги для ЗСУ Німеччина планує завтра, 14 травня 2023 року, під час очікуваного візиту президента України Володимира Зеленського.

І тут не варто виключати, що до цього моменту номенклатура техніки ще може зазнати коректив, бо наприклад у ЗМІ також сьогодні зустрічались твердження про те, що в цей пакет допомоги також входитимуть 18 колісних САУ RCH-155, строк по виробництву яких закладено взагалі до 2025 року.

RCH-155, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Втім, тут також варто звернути увагу, за якою саме логікою уряд Німеччини міг формувати цей пакет військової допомоги. Воєнно-політичне керівництво України наполегливо говорить про те, що для захисту нашого неба від повітряних атак росіян потрібно більше сучасних засобів ППО, і в цей запит цілком "влучає" рішення виділити ще 15 «зенітних танків» Gepard та чотири батареї IRIS-T SLM на 12 пускових установок із боєзапасом зенітних ракет.

Але водночас, воєнно-політичне керівництво України також говорить про те, що для остаточного звільнення наших земель від російських окупантів може знадобитись не одна, а декілька контрнаступальних операцій, для підготовки яких треба відповідна номенклатура військової допомоги. І схоже, що такий меседж в Берліні почули, тому й виділяють також додаткову бронетехніку та автомобілі для логістичного забезпечення, які зміцнять механізовані підрозділи ЗСУ саме для наступальних операцій.

Німецька зенітна САУ Gepard, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Стало остаточно відомо, коли ж танки Abrams приїдуть в Україну бити рашистів