xcounter
#

Rheinmetall зайшов в ОПК України: компанії надано 51% у спільному бронетанковому підприємстві

Rheinmetall зайшов в ОПК України: компанії надано 51% у спільному бронетанковому підприємстві
11321

Україна вперше створила спільне оборонне підприємство з провідною оборонною компанією світового рівня

Німецький оборонний гігант Rheinmetall перейшов до практичної частини реалізації планів з розширення й зайшов в оборонно-промисловий комплекс України.

Про це рішення офіційно повідомив очільник компанії Армін Паппергер [Armin Papperger], пише Handelsblatt. Зазначивши, що разом із ДК "Укроборонпром" було створено спільне підприємство у бронетанковій сфері. 51% нової компанії належить саме Rheinmetall, що означає управління спільною компанією саме Rheinmetall.

Читайте також: У Польщі розгойдується скандал з проґавленою російською крилатою ракетою, але він котиться зовсім не туди

Наразі задача підприємства - технічне обслуговування та ремонт бронетехніки в Україні. Окрім того, готується створення нових машин, включно із передачею технологій.

"Україна виграє від комплексної передачі технологій та короткострокових постачань військової техніки з Німеччини", - повідомив Армін Паппергер. Більше того, у Rheinmetall зазначили, що найближчим часом планується підписати аналогічні угоди стосовно створення спільних підприємств у галузі протиповітряної оборони та боєприпасів.

Армін Паппергер
Армін Паппергер

Все це для оборонно-промислового комплексу України має величезне значення у короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі, бо саме такі спільні підприємства є єдиним ефективним шляхом розвитку оборонної промисловості.

Зокрема, якщо торкатися виключно Rheinmetall, то для реалізації програми з переозброєння угорської армії на нову БМП KF41 Lynx, у 2020 році було створено саме таке спільне підприємство. При цьому загальна вартість проекту оцінюється у 2 млрд євро й передбачало створення нових виробничих потужностей. Також це й говорить про строки, які необхідні для виходу на повноцінні виробничі потужності, бо перші машини були випущені у січні 2023 року.

Rheinmetall Залаегерсег
Rheinmetall у Залаегерсег

Для того, щоб провести модернізацію британских танків Challenger 2 було створено Rheinmetall BAE Systems Land. Загальна вартість оновлення 148 машин до версії Challenger 3 оцінена у приблизно 1 млрд доларів.

Для виконання замовлення на колісні бойові машини Boxer для збройних сил Австралії була створена Rheinmetall Defense Australia, яка розмістилась у штаті Квінсленд. Для чого підприємство зібрали з нуля й тому 211 машин мають цінник у 4 млрд доларів, але половина з них залишається в Австралії, яка отримала сучасне виробництво машин. Й вже обговорюється експортне замовлення, при цьому від самої Німеччини, на ті самі Boxer.

Що таке нове оборонне підприємство чудово демонструє саме австралійський досвід. Бо мова йде про 11 гектарів площі, 3500 робочих місць та 1 млрд доларів лише для економіки штату Квінсленд у найближчі 10 років за оцінками до 2022 року.

Rheinmetall австралія
Rheinmetall у Квінсленді

Й треба зазначити, що рішення Rheinmetall звісно не сильно щоб пов'язано з альтруїстичною допомогою, бо мова йде про бізнес на величезному ринку озброєння, стратегічні перспективи самої компанії, яка добре відчуває динаміку й пішла на розширення на фоні світового дефіциту зброї, яке буде головним трендом ще довгий час.

При цьому все що необхідно від України - забезпечити Rheinmetall (а також іншим іноземним компаніям) умови які не відрізняються від тих, які вона вже має в інших країнах.

Читайте також: Чи є шанси у танка "Оплот" у ЗСУ та взагалі який танк потрібен Україні