xcounter
#

Rheinmetall вже готує угоди зі спільного виробництва танків та ППО в Україні - чому німці так квапляться

БМП Lynx (всі фото: Rheinmetall)
БМП Lynx (всі фото: Rheinmetall)
13302

Звісно мова не йде про альтруїстичну допомогу, а про бізнес на величезному ринку озброєння та стратегічні перспективи

Один з найбільших німецьких виробників озброєння Rheinmetall закладає у план розвитку компанії виробництво цілого ряду озброєння, військової техніки та боєприпасів в Україні. Вочевидь мова йде про проекти, які будуть реалізовані вже після Перемоги, але вже зараз німці хочуть підписати угоди щодо спільних підприємств з українськими компаніями.

Зокрема перші з них Rheinmetall хоче укласти протягом найближчих тижнів, про що повідомив генеральний директор компанії Армін Паппергер [Armin Papperger], пише Handelsblatt. Все це, за його словами, дасть "Україні можливість захистити себе в середньостроковій і довгостроковій перспективі", при цьому роль інвестора у нові підприємства відіграє й сама Україна.

Читайте також: Challenger 2 переграв Abrams з Leopard 2 на змаганнях Iron Spear, серед БМП переможцем став екіпаж з Канади

З боку Defense Express цілком можливо пройтись по проектам компанії по кожному з сегментів. Зокрема "танковий проект" Rheinmetall в Україні відомий - це танк KF51 Panther, який поки є лише демонстратором технологій зі встановленою на шасі Leopard 2 новою баштою. Інвестиції у підприємство оцінені у 200 млн євро, але кінцевий вигляд Panther все ще залишається під питанням.

Бо єдине власне шасі Rheinmetall, на які він може встановити свою розробку, це БМП Lynx, й у результаті чого виходить легкий танк, а не основний бойовий. Водночас цілком можливо, що якраз в Україні Rheinmetall може шукати рішення де б знайти шасі для своєї башти.

Але плани Rheinmetall не завершуються лише на Panther, мова йде й про системи протиповітряної оборони. Єдина наявна у компанії система ППО - це Skynex, які вже отримала Україна. Й ця система є більш ніж потенційно ефективним, а головне, доволі економічним засобом протидії дронам, а також крилатим ракетам та іншим цілям, відповідаючи за ближню зону. Головна її особливість - програмовані боєприпаси, які вибухають поряд з ціллю з високою точністю.

Зрештою залишається питання боєприпасів, а тут у Rheinmetall суцільний сегмент, який закриває питання артилерійських боєприпасів у калібрі від 105 до 155-мм снарядів, артилерійських зарядів та детонаторів, мінометні міни, танкові 120-мм боєприпаси, а також віднедавна й 35-мм боєприпаси, які зокрема використовуються й у Gepard.

Все з вище перерахованого потрібно Україні, а також потрібно іншим країнам, а Rheinmetall потрібні виробничі потужності. Бо зараз ця компанія перебуває в активному розширенні. У листопаді 2022 року Rheinmetall купив іспанського виробника боєприпасів Expal Systems SA за 1,2 млрд доларів, інвестує у снарядне виробництво у Румунії та будує завод з виробництва вибухової речовини в Угорщині.

Перший "воєнний" 2022 рік для Rheinmetall - це додаткові 0,74 млрд євро об'єму продажів у 6,4 млрд євро проти 5,65 млрд у 2021 році. А що буде далі у компанії чудово розуміють, бо зброя почала коштувати не просто гроші, а й час. Й швидші темпи стають важливою конкурентною перевагою, а для цього необхідно мати відповідні виробничі потужності. І вже як заявив Армін Паппергер: "можна очікувати, що 2023 рік стане кращим роком в історії компанії з точки зору прийняття замовлень".

Армін Паппергер
Армін Паппергер

А питання чому Rheinmetall так поспішає до України цілком зрозуміло - у всіх інших оборонних компаніях чудово розуміють перспективи ринку.

Читайте також: У Пентагоні офіційно оголосили найтаємничіший пакет допомоги на 1,2 млрд доларів лише на шість позицій