xcounter
#

Що це за системи Skynex, які уже отримала Україна для боротьби з ракетами чи Shahed-136 рашистів

11598
Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall, ілюстративне зображення з відкритих джерел

І чому про поставку цих систем не звітував уряд Німеччини, а перемовини про можливе спільне виробництво йшли взагалі в Італії

Україна уже отримала перші комплекси протиповітряної оборони Skynex німецької розробки від концерну Rheinmetall, про плани поставки яких стало відомо лише наприкінці 2022 року. Такі системи ППО потрібні нашій країні для надійнішого захисту інфраструктури від атак з повітря, тому вже йдуть перемовини про можливе спільне виробництво окремих компонентів до систем Skynex.

Цікаво, що про це стало відомо під час візиту урядової делегації України на чолі з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем взагалі до Італії. До цього моменту жодних новин про доставку Skynex в Україну не було, німецький уряд про таке нічого не заявляв, що додає таємничості у цій справі.

Читайте також: APKWS у дії проти рашистів: чому таких високоточних ракет у ЗСУ має бути більше (відео)
Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Контракт вартістю 182 мільйони євро на Skynex для України концерн Rheinmetall, умови передбачали виготовлення та поставку двох систем до 2024 року.

За стандартною конфігурацією, до складу комплексу Skynex може входити блок управління та контролю, радар X-TAR3D та чотирьох артустановок Mk3. Дистанція ураження цілі – до 3 км, і в цьому якраз і полягає головна особливість цієї системи ППО – збивати повітряні цілі ворога на ближніх дистанціях, де використовувати ЗРК малої дальності дії вже недоцільно та дорого. Тим більш, що програмовані снаряди від 35-мм гармати не піддатливі до дії засобів ворожої РЕБ, на відміну від зенітних ракет.

Важливо, що функціонал Skynex дозволяє знищувати не тільки дрони-камікадзе ворога, але й крилаті ракети також. І також – отримувати цілевказівку від єдиного командного центру як елемент об'єднаної системи протиповітряної оборони.

Коли ми подивимось в офіційний список німецького уряду по військовій допомозі Україні, уже поставленій або запланованої до поставки, то там ми не побачимо жодних згадок про Skynex. Тому тут можемо припускати, що "міжнародним замовником", який дав контракт Rheinmetall на виробництво таких систем ППО для України, став якраз італійський уряд. І схоже, що умови контракту передбачали виготовлення саме на потужностях у цій країні.

Тому й вийшов такий парадокс, що про факт поставки нових систем ППО німецької розробки в Україну ми дізнаємось по факту візиту делегації нашого уряду взагалі в Італію.

Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall
Читайте також: Турецький ударний вертоліт T929 ATAK-2 з українськими двигунами: чи є у нього перспектива для ЗСУ