xcounter
#

APKWS у дії проти рашистів: чому таких високоточних ракет у ЗСУ має бути більше (відео)

11612
APKWS у дії проти рашистів: чому таких високоточних ракет у ЗСУ має бути більше (відео)

Офіційно перші APKWS були передані до України ще у січні, але лише зараз з'явилось перше відео їх використання

Бійці Збройних Сил України вперше показали у дії роботу високоточних ракет APKWS, передача яких ще у серпні минулого року була анонсована, а передача першої партії з двох десятків машин відбулась у січні цього року.

На відео, яке активно поширено мережею, видно запуск APKWS з пускової на базі бронеавтомобіля та ураження позицій рашистів у будинках та станцію спостереження. OSINT-спільноти вже геолокували знищені позиції ворога й мова йде про лівий берег Дніпра у районі на південь від Нової Каховки.

Читайте також: Щоб бити рашистів на 200 км з Bayraktar TB2 тепер є міні-крилата ракета Kemankes: піде в серію вже в цьому році

При цьому точність наведення за напівактивним лазерним променем, дозволяє уражати цілі з мінімальною витратою боєприпасів першим же пострілом. Зокрема ураження ворожого комплексу спостереження на щоглі взагалі може вважатися еталонним.

APKWS
APKWS

Водночас використання APKWS, які є перетвореними на високоточне озброєння 70-мм некерованого реактивного снаряда Hydra 70, передбачає підсвітку цілі лазером. Для виконання цієї задачі можливо використати БПЛА з оптико-прицільною станцією та лазерним каналом, який за одно й відповідає за виявлення цілей.

Й наявне відео чудово демонструє важливість такої системи як APKWS на озброєнні ЗСУ. Мобільний засіб, який готовий до пуску через мінімальний час після зупинки, концептуально дешева ракета, яка першим же пострілом уражає цілі поза зоною прямої видимості - NLOS. Й можливо нарити величезну кількість окопів та траншей, але все це вже не буде мати жодного значення, якщо високоточний боєприпас влітає точно у нього.

Знайти щось краще, для ураження позицій снайперів, кулеметників, мінометних розрахунків, техніки, яка також перебуває у русі - об'єктивно доволі складно. Тим більше, що APKWS має три види виконання: з фугасною бойовою частиною, зі стрілоподібними уражаючими елементами, а також кумулятивною.

Головним звісно залишається підсвітка цілей, але спеціально для цього союзники передають до України БПЛА саме з можливістю виконання таких завдань, наприклад БПЛА Puma.

Читайте також: У Польщі знайдені уламки ракети з маркуванням російською: крилата ракета рашистів чи польська з МіГ-29