xcounter
#

Щоб бити рашистів на 200 км з Bayraktar TB2 тепер є міні-крилата ракета Kemankes: піде в серію вже в цьому році

7958
Крилата ракета Kemankes. Фото Baykar
Крилата ракета Kemankes. Фото Baykar

Ракета Kemankeş має вагу у 35 кг, з яких 6 кг бойової частини

Турецький виробник безпілотних літальних апаратів компанія Baykar офіційно продемонструвала свою нову розробку – "розумну" міні-крилату ракету під назвою Bayraktar Kemankeş – фото та відео представлено у Twitter-акаунті компанії Baykar, презентація розробки відбулася на виставці Teknofest. Більше деталей про проект розповідають у SavunmaSanayiST.

Читайте також: Baykar "переробить" Bayraktar TB2 на "літаючий Стінгер" для знищення "літаючих мопедів"

Виробник називає цю розробку також "цифровим баражуючим боєприпасом". Наразі відомо, що ракета Bayraktar Kemankeş призначена для озброєння трьох безпілотних літальних апаратів типу Bayraktar: TB2, TB3, а також Akinci – на виставці вона демонструвалася зокрема під крилом розвідувально-ударного безпілотника Bayraktar TB2.

Безперечно, цікавою ця ракета є передусім для безпілотника Bayraktar TB2, який з цією розробкою отримає нові можливості із завдання наземних ударів, причому вже й в тилу супротивника – дальність нової ракети має становити 200 км, що дозволить не тільки "бити далеко", а ще й обирати відносно безпечну дистанцію, щоб зменшити ризики ураження ракетою ворожої протиповітряної оборони.

Kemankeş
Ракета Kemankeş під крилом БПЛА Bayraktar TB2

Як для повноцінної крилатої ракети цей боєприпас, звичайно, має доволі скромні розміри – довжину у 1,73 м, розмах крил 1,25 м та вагу у 35 кг (у низці джерел відзначається цифра у 30 кг, але у виданні GDH з посиланням на представника Baykar називають цифру саме у 35 кг), з яких бойова частина становить 6 кг. Для порівняння – та ж турецька крилата ракета SOM з дальністю від 250 км, якою може бути озброєний Akinci, у різних версіях може мати вагу від 500 до 620 кг (з них бойова частина становить 230 кг).

Roketsan крилата ракета SOM
Ракета SOM, зображення Roketsan

Швидкість руху ракети становить 0,3 Маха (або ж приблизно 367,5 км/год), швидкість пікірування – 0,7 Маха (орієнтовно 857,5 км/год). Робоча висота – близько 5486 м, час перебування у повітрі – 60 хв. Оснащена рідкопаливним реактивним двигуном.

При дальності дії у понад 200 км дальність зв’язку при цьому обмежується показником у 50 км, який, втім, планують збільшити до 100 км. Інформація про висоту польоту ракети, температури та ціль, а також всі зображення з камери передаються на TB2, а потім на наземну станцію управління. Ракета може націлювати на ціль за допомогою системи оптичного наведення з функціями штучного інтелекту, яка допомагає обробляти зображення.

Як відзначається, ракета може використовуватися в умовах роботи ворожих засобів радіоелектронної боротьби. Сьогодні відомо, що ракети перебувають на стадії льотних випробувань – перший пуск планують зробити протягом 1-2 місяців, а загалом в планах до кінця року розпочати серійне виробництво.

Читайте також: Baykar показав палубний Bayraktar TB3 та реальний стан завантаженості виробництва нових БПЛА (фото)