xcounter
#

Baykar "переробить" Bayraktar TB2 на "літаючий Стінгер" для знищення "літаючих мопедів"

4991
Bayraktar TB2 Збройних Сил України, фото ілюстративне
Bayraktar TB2 Збройних Сил України, фото ілюстративне

Турецькі конструктори хочуть адаптувати безпілотник для відстрілу ракети від ЗРК малої дальності, і уже проводять відповідні випробування

Турецька компанія Baykar Defence працює над тим, щоб безпілотники типів Bayraktar TB2 та Akıncı могли застосовувати ракети "повітря-повітря" для боротьби із іранськими дронами-камікадзе, які зараз використовує Росія для обстрілів міст України. Про це під час оборонної виставки SAHA Expo в Стамбулі заявив генеральний директор Халук Байрактар в коментарі німецькій DPA, пише Daily Sabah.

"Скоро наші Bayraktar TB2 та Akıncı матимуть ракети класу "повітря-повітря" для знищення не тільки безпілотників, але й інших літальних апаратів противника…ми проводимо наші випробування", - відтворює видання слова Халука Байрактара.

Читайте також: ЗСУ отримали цікаву югославську зброю, яка цілком може бути "шахідобойкою" (фото)
Bayraktar TB2 Збройних Сил України, фото ілюстративне

Очільник Baykar Defence наголосив, що іранські "літаючі-мопеди" - повільні та шумні повітряні цілі, що летять на малих висотах. Тому рашистські "Шахеди" - це "легкі мішені".

Для "відстрілу" дронів-камікадзе та інших повітряних цілей зі своїх безпілотників компанія Baykar хоче адаптувати ракету від комплексу малої дальності Sungur розробки Roketsan. Тим більш, що обидві компанії під час SAHA Expo підписали контракт про інтеграцію Sungur для застосування із БПЛА.

"Sungur – це перевірений боєприпас, особливо проти рухомих цілей, як гвинтокрили та безпілотники. Його використання із наших БПЛА в якості ракети "повітря-повітря" змінить правила гри", - відтворює Daily Sabah слова генерального директора Roketsan Мурата Ікінчи.

Комплекс малої дальності Sungur був прийнятий на озброєння турецьких військових у 2020 році. На цьому ЗРК малої дальності використовується ракета Portatif Savunma (PorSav). Вона є майже аналогом ракети до ПЗРК Stinger, але є одна відмінність: на турецькій PorSav використовується головка самонаведення власного виробництва – Imager Infrared (IIR) замість IR Seeker Head, як на Stinger. Турки стверджують, що їх ракети з такою ГСН "складно обдурити традиційними контрзаходами авіації".

У відкритих джерелах є твердження, що ракета комплексу Sungur може знищувати повітряні цілі на дистанції від 4 до 6 км.

Запуск зенітної ракети PorSav із комплексу Sungur, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Коли в Україні запрацює завод по виробництву Bayraktar TB2, і чи завадить цьому вторгнення РФ