xcounter
#

Питання з боєприпасами для Gepard вирішено: поки Швейцарія говорить про нейтральність - Rheinmetall розпочинає їх виробництво

15403
Вогонь з Gepard (фото: DoD US)
Вогонь з Gepard (фото: DoD US)

Контракт на виробництво 35-мм боєприпасів для таких систем, як Gepard та Oerlikon GDF, був укладений між міноборони Німеччини та Rheinmetall

Позиція Швейцарії щодо дозволу чи не дозволу реекспорту для України боєприпасів для самохідної зенітної установки Gepard тепер немає вагомого значення. Справа в тому, що німецький оборонний гігант Rheinmetall розпочинає виробництво цих 35-мм снарядів самостійно.

Про це повідомив міністр оборони Німеччини Борис Пісториус, зазначивши, що відповідний контракт вже укладений.

Читайте також: Скільки коштує один патрон: остаточне руйнування ілюзії щодо вартості озброєння

"Ми швидко розпочнемо власне виробництво боєприпасів для Gepard на Rheinmetall. Я дуже радий, що ми змогли гарантувати постачання цієї важливої частини протиповітряної оборони", - цитує його слова Reuters.

Gepard
Окрім України Gepard експлуатується й у Румунії (фото: DoD US)

Варто нагадати, що позиція Швейцарії відносно дозволу на реекспорт боєприпасів неодноразово критикувалась, більше того, лунали певні сигнали, що свою позицію країні необхідно змінити, бо це у майбутньому позначиться на оборонній співпраці. Бо будь-якій державі було доволі легко уявити себе на місці України й почути від Швейцарії, що постачання боєприпасів не буде, через те, що країна хоче зберегти нейтралітет.

А варто зазначити, що окрім Gepard ці самі боєприпаси використовуються у доволі розповсюдженій у світі зенітній системі Oerlikon GDF, яка стоїть на озброєнні близько 30 країн світу.

Більше того, деякі країни з огляду на все, спеціально здійснюють тиск на Швейцарію. Наприклад, нещодавно Іспанія, цілком розуміючи ситуацію, направила офіційний запит щодо реекспорту в Україну двох 35-мм зенітних систем, скоріш за все ті самі Oerlikon GDF. Та, звісно, отримала відмову, що "підлило масла у вогонь" критики.

Oerlikon GDF
Oerlikon GDF

Також треба нагадати, що позиція Швейцарії щодо нейтралитету доволі "маневрена", зокрема у 2016 році країна відправила озброєння до Саудівської Аравії та декількох інших країн Ближнього Сходу для боротьби проти хуситів. Але поки у самій країні йшли дискусії відносно того, що треба дозволити реекспорт озброєння до України, або ні, питання вже вирішили німці самостійно.

У будь-якому випадку, для України головне те, що питання із боєприпасами для Gepard фактично вирішено, а це означає, що постачання цих систем може бути збільшено.

Читайте також: У НАТО готують нові інструкції, щоб мати більше боєприпасів, бо зараз чекати доводиться по 2,5 роки