xcounter
#

У НАТО готують нові інструкції, щоб мати більше боєприпасів, бо зараз чекати доводиться по 2,5 роки

2446
ЗСУ потрібно більше 155-мм боєприпасів, щоб активно бити російське військо, а Європі – поновлювати свої запаси. Фото: Bundeswehr
ЗСУ потрібно більше 155-мм боєприпасів, щоб активно бити російське військо, а Європі – поновлювати свої запаси. Фото: Bundeswehr

У НАТО хочуть мати більше запасів боєприпасів, тому будуть домовлятися про "нові цільові орієнтири" щодо їхнього виробництва

З огляду на війну в Україні та безпекову ситуацію у світі в цілому, у НАТО планують запровадити "нові керівні принципи" щодо запасів озброєння – в Альянсі хочуть активізувати співпрацю з оборонно-промисловим комплексом, щоб як поповнювати власні арсенали, так і продовжувати допомагати Україні у війні з РФ, розповідають у виданні Defense News.

фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Так, під час свого виступу перед журналістами у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, генеральний секретар Єнс Столтенберг доволі критично висловився як про безпосередньо запаси боєприпасів у країн-членів НАТО, так і щодо термінів їхнього постачання.

Читайте також: Скільки коштує один патрон: остаточне руйнування ілюзії щодо вартості озброєння

Найголовніше, на чому наголошує Столтенберг – це те, що наразі виробництво боєприпасів не встигає за рівнем їхнього використання. Зокрема він відзначає, що значно виріс час очікування, наприклад, на крупнокаліберні боєприпаси – з 12 до 28 місяців: "Закази, розташовані сьогодні, будуть доставлені тільки через два з половиною роки".

155-мм снаряди від Excalibur Army
155-мм снаряди від Excalibur Army, фото ілюстративне

Як каже Столтенберг, раніше НАТО провело "надзвичайну позачергову" оцінку своїх запасів і під час наради міністрів оборони країн Альянсу, яке триватиме 14-15 лютого, будуть прийняті нові рішення про "нові цільові орієнтири".

Зрештою, генеральний секретар НАТО зауважує, що Альянс наразі працює з низкою оборонних підприємств щодо укладення нових багаторічних контрактів на закупівлю боєприпасів.

Так, наприклад, ще у грудні минулого року стало відомо, що оборонне відомство США планує закупити рекордний запас зброї, серед якої – 864 тисячі 155-мм артилерійських снарядів, 2050 одиниць високоточних155-мм снарядів Excalibur M982A1 та 1700 оперативно-тактичних ракет MGM-140 ATACMS.

155-мм снаряди, фото ілюстративне
Американські військові завантажують партію 155-мм снарядів для поставки ЗСУ, квітень 2022 року, фото - DoD of US

Водночас щодо виробництва боєприпасів у США, то тут також варто зауважити такий нюанс – низка оборонних компаній наразі не планують розширяти свої потужності без "твердих зобов’язань від уряду", навіть попри попит на зброю, що наразі тільки зростає.

Працюють над збільшенням кількості боєприпасів і в Європі. Зокрема, норвезька Nammo минулого місяця отримала контракт на 257 млн доларів США (2,6 млрд крон) на виробництво артилерійських боєприпасів.

Водночас міноборони Франції минулого тижня оголосило про свій план, спрямований на підтримку виробничих циклів, зокрема йдеться про широке використання багаторічних контрактів, боротьба із затримками у виробництві шляхом забезпечення безпеки ланцюгів постачань, підтримка набору кадрів, забезпечення доступу до приватних мереж фінансування для "оборонки".

Також тут варто згадати й про Німеччину, зокрема оборонний концерн Rheinmetall будує новий завод з виробництва боєприпасів середнього калібру, передусім для "зенітних танків" Gepard. Крім того, у Rheinmetall також оголосили про плани суттєво збільшити виробництво танкових та артилерійських боєприпасів.

Читайте також: Скільки зараз коштують155-мм боєприпаси: приклад контракту Rheinmetall на 10 тисяч снарядів