xcounter
#

У Пентагоні офіційно оголосили найтаємничіший пакет допомоги на 1,2 млрд доларів лише на шість позицій

21362
Черговий пакет допомоги США направлений на посилення ППО України (всі фото: US DoD)
Черговий пакет допомоги США направлений на посилення ППО України (всі фото: US DoD)

США під час передачі озброєння доволі часто, попри нібито публічність, застосовують максимально розмиті формулювання, але на цей раз досягли апогею

У Вашингтоні офіційно оголошено новий пакет допомоги України озброєнням загальною вартістю 1,2 млрд доларів, який виділяється за програмою Ініціативи сприяння безпеці України (USAI), коли мова йде про замовлення у виробників.

Офіційно перелік складається лише з шести пунктів з яких лише три містять конкретику. Зокрема мова йде про:

Читайте також: Відповідь на питання куди поділась техніка для параду у Москві на 9 травня з фото та відео
  • Додаткові системи ППО та боєприпаси
  • Обладнання для інтеграції західних пускових установок, ракет і радарів із системами протиповітряної оборони України
  • Боєприпаси для боротьби з безпілотними літальними системами
  • Артилерійські снаряди калібру 155 мм
  • Послуги комерційних супутникових зображень
  • Підтримка діяльності з навчання, технічного обслуговування та підтримки
Avenger
Avenger з AN/MPQ-64 Sentinel

Тобто точна інформація є лише відносно артилерійських боєприпасів для західних 155-мм систем, оплата доступу до супутникових знімків від приватних компаній та загальна підтримка та тренування. Три інші пункти, які стосуються протиповітряної оборони, повністю розмиті у формулюваннях.

Бо у додаткові системи ППО можливо внести все, починаючи від одного ПЗРК Stinger до якщо й не ЗРК Patriot (який один потягнув би на весь пакет допомоги), але до NASAMS точно. А боєприпаси для боротьби з БПЛА починаються з патронів для кулемета.

Що мається на увазі під питанням інтеграції західних засобів протиповітряної оборони у систему ППО України - також абсолютно відкрите питання. Бо зрештою може торкатися процесів пов'язаних з автоматизованими системами управління, як й інтеграції ракет західного зразка у радянські комплекси.

Таким чином офіційне повідомлення від Пентагону хоча й містить певні натяки, але формулювання настільки розмиті, що залишається робити виключно припущення щодо суті. Хоча варто зазначити, що зранку у західних ЗМІ з'явився попередній опис того, що буде у цьому пакеті.

M-SHORAD Stryker
M-SHORAD Stryker

Зокрема згадувались ЗРК HAWK та втаємничені дрони протиповітряної оборони. Але в офіційному описі немає такої конкретики, хоча HAWK цілком вкладається у поняття додаткових систем ППО або інтеграції до наявних систем ППО України.

Відносно ж "дронів протиповітряної оборони", то про такий окремий клас БПЛА взагалі нічного не відомо, а в офіційному переліку згадуються лише "боєприпаси для боротьби з БПЛА". Й єдине, що може поєднати поняття "дрон ППО" та "боєприпас проти дронів" це щось на кшталт комплексу FS-LIDS від Raytheon.

У ньому за знищення цілі якраз відповідає Coyote Block 2, який "виріс" з дрона-камікадзе Coyote Block 1 з електродвигуном, який не дозволяв отримати відповідну енергетику. У Block 2 використовується твердопаливний прискорювач та мініатюрний реактивний двигун і мова вже йде все ж таки про ракету.

Й таким чином, цей пакет допомоги від США на 9 травня можливо вважати найбільш втаємничених з усіх, які до цього оголошував Пентагон. Й це чудово, бо такий підхід дозволяє робити для ворога сюрпризи, а не анонси.

Читайте також: MQ-9 Reaper вперше здійснив зліт та посадку з шосе: чому цей експеримент США дійсно важливий для України