xcounter
#

MQ-9 Reaper вперше здійснив зліт та посадку з шосе: чому цей експеримент США дійсно важливий для України

5647
MQ-9 Reaper на шосе 284 (всі фото: US DoD)
MQ-9 Reaper на шосе 284 (всі фото: US DoD)

Для самих повітряних сил США експлуатація MQ-9 Reaper зі звичайного шосе, не те що спеціальної ділянки траси, була важливим тестом

Під час навчань повітряних сил США Agile Chariot, які проходили тиждень тому було вперше відпрацьована експлуатація ударного дрона MQ-9 Reaper з шосе, а не авіаційної бази.

І якщо в цілому експлуатація з доріг літаків для американських пілотів стандартна тактика у випадку потреби, й у цих самих навчаннях тренувались пілоти спеціалізованого транспортного літака для спецпризначенців MC-130J Commando II, а також штурмовиків A-10, то саме MQ-9 Reaper це здійснив вперше.

Читайте також: Відповідь на питання куди поділась техніка для параду у Москві на 9 травня з фото та відео
MQ-9 Reaper експлуатація з доріг

При цьому у командуванні повітряних сил США повідомили, що використовувались звичайні ділянки шосе 287 та 789 у Вайомінгу, а не спеціалізовані під це ділянки трас. Задум навчань також цілком зрозумілий - розгортання передової авіабази, забезпечення її охорони, приймання літальних апаратів, їх дозаправлення, обслуговування та забезпечення зльоту.

A-10 експлуатація з доріг

І якщо для A-10 це загалом не дуже складна задача, бо він взагалі може злітати навіть з ґрунтових аеродромів, то для MQ-9 Reaper - ситуація інша. Бо цей ударний дрон експлуатується з повноцінних авіабаз з відповідним оснащенням для технічного обслуговування та засобами автоматизованої посадки. Бо слід зазначити, що головний канал управління дрона - супутниковий.

Водночас все що було необхідно для розгортання передової авіабази, разом із особовим складом, помістилось у C-130 Hercules, який відіграв роль наземного паливозаправника, арсеналу й бази обслуговування, а також перевозив техніків.

A-10 експлуатація з доріг

І якщо не рахувати два MH-6 Little Bird, які доставили бійців, що забезпечували охорону об'єкту, ці все, що знадобилось для розгортання передової авіабази.

MH-6 Little Bird

З боку Defense Express зазначимо, що MQ-9 Reaper, або його версія для сухопутних сил MQ-1C Grey Eagle, в цілому розглядається, як цілком можливе посилення Збройних Сил України. При цьому мова йде про носія високоточних плануючих бомб, а також ракет "повітря-повітря", що робить його засобом протиповітряної оборони.

MQ-9 Reaper експлуатація з доріг

Водночас коли мова заходить про передачу західних літальних апаратів, то завжди доводиться чути про наземну інфраструктуру. Але, як продемонстрували самі повітряні сили США, вимоги до цього стосовно MQ-9 Reaper значно менші, ніж вважалось до цього.

Й хоча це звісно не означає, що для таких БПЛА експлуатація з трас стала звичною, але цілком демонструє необхідний мінімум за умови періодичного повноцінного обслуговування на спеціалізованих авіабазах.

Читайте також: У ЗМІ кажуть, що Україна закупила безпілотники у Перу, які роблять спільно з компанією з Китаю