xcounter
#

У Польщі розгойдується скандал з проґавленою російською крилатою ракетою, але він котиться зовсім не туди

Польща вклала доволі значні кошти у оновлення ППО (фото: Wojsko Polskie)
Польща вклала доволі значні кошти у оновлення ППО (фото: Wojsko Polskie)
22679

Ситуація, коли крилата ракета РФ падає за 450 км у центрі Польщі, поки призводить до дещо інших наслідків

Після того як у Варшаві офіційно визнали, що крилата ракета повітряного базування впала у 15 км під містом Бидгощ, з населенням у 400 тисяч, у Польщі очікувано почався розгойдуватись скандал.

Загалом ситуація для країни вкрай неприємна, бо мова йде про те, що крилата ракета пролетіла близько 450 км над країною НАТО. При цьому про неї оперативно попередила Україна. Більше того, відповідно до заяви міністра оборони Польщі Маріуша Блащака, для перехоплення ракети у небо підняли польські та американські винищувачі, а ракета відстежувалась наземними РЛС.

Читайте також: Нова зброя для Akinci: безпілотник вперше запустив крилату ракету Cakir, і це вже не мініатюрна Kemankes

Все це відбулось ще вдень 16 грудня 2022 року, коли РФ запустила по Україні 76 крилатих ракет. Й виплило лише через те, що наприкінці квітня місцеві жителі під Бидгощем натрапили на уламки.

криалата ракета Бидгощ
Залишки ракети під Бидгощем (фото: Onet)

У своїй заяві очільник польського оборонного відомства звинуватив Оперативного командувача збройними силами [Dowódca Operacyjny] Томаша Піотровського [Tomasz Piotrowski] у тому, що той нікого не проінформував. Й зазначимо, що у Польщі ця посада означає безпосереднє командування наданими оперативними силами під час проведення місій та операцій та під час їх чергування.

Така схема керування польськими збройними силами, коли існує Міноборони та Генеральний штаб, на рівень нижче - Головне командування збройних сил [Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych], яке більше зосереджене на бойовій готовності та забезпеченні, Оперативне командування збройних сил [Dowództwo Operacyjne Rodzajów Sił Zbrojnych], а також Командування сил територіальної оборони [Dowódca Wojsk Obrony Terytorialnej], діє з 2014 року.

Структура управління збройних сил Польщі
Структура управління збройних сил Польщі (джерело Zintegrowana Platforma Edukacyjna)

Водночас у канцелярії польського президента поки повідомили, що не отримували офіційного звіту щодо розслідування, а також будь-яких пропозицій щодо кадрових змін. А Оперативний командувач Томаш Піотровський наразі зробив заяву, в якій, зокрема, закликав "зважувати свої емоції найближчими днями, щоб бути виваженим в діях, щоб не годувати дуже амбітного та агресивного супротивника, а також не поринути у розбрат".

Й дуже схоже, що наразі у Польщі проходить те, що називається "кадрові розбірки". Й це замість відповіді на питання, що робити у ситуації, коли російська крилата ракета, тип якої, до речі, ще досі офіційно не повідомлений, фактично атакувала країну НАТО.

Без відповіді поки залишається головне питання, чому ракету взагалі не збили. Чому це не відбулось під час її заходження у повітряний простір самої Польщі, над безпечною територію усередині країни, чи супроводжували її винищувачі під час усього маршруту над країною. Чи була у ній бойова частина.

Тобто занадто багато запитань без відповіді, в умовах коли мова йде про крилату ракету, яка здатна нести не просто звичайну бойову частину, а тактичний ядерний заряд й має запрограмований, а не прямолінійний маршрут. А найголовніше, взагалі, якою має бути відповідь Польщі на фактично ракетну атаку з боку РФ.

Всі ці питання дійсно були значно актуальнішими 16 грудня, а не через майже пів року. Але у будь-якому випадку є головнішими за все інше.

Читайте також: Чи є шанси у танка "Оплот" у ЗСУ та взагалі який танк потрібен Україні