xcounter
#

У Польщі підтвердили, що проґавили російську крилату ракету, яка залетіла на 450 км вглиб країни та оголосили причини

22770
Знищена крилата ракета РФ в Україні
Знищена крилата ракета РФ в Україні

Пікантності додає те, що фактично ракетна атака РФ країни НАТО відбулась ще пів року тому, а ракету знайшли лише наприкінці квітня

Інформація, що у Польщі поряд із містом Бидгощ впала саме крилата ракета, яка була запущена російською стратегічною авіацією, була офіційно підтверджена міністром оборони країни. Маріуш Блащак доповів результати перевірки, яку провели за результатом випадкового знайдення місцевими жителям наприкінці квітня уламків ракети інформація про яку із самого початку була доволі дивною.

Зокрема перше неофіційне повідомлення було що це взагалі радянська ракета з польського МіГ-29 й невідомо коли вона впала. Але тепер у Варшаві визнали те, що країна фактично була атакована крилатою ракетою РФ.

Читайте також: США знайшли кому запропонувати 24 літаки F-16 за $4,2 мільярди, із поставкою аж у 2028-2030 роках
Крилата ракета Польща
Залишки ракети під Бидгощем (фото: Onet)

Як зазначив очільник польського оборонного відомства, сама ракета впала ще 16 грудня 2022 року. Нагадаємо, що тоді рашисти здійснили масовану атаку по Україні та випустили 76 крилатих ракет повітряного та морського базування, при цьому тоді ворог запустив Х-101 та Х-555 прямо із Саратовської області. Й Варшава тоді отримала від України попередження про наближення однієї крилатої ракети до кордонів Польщі.

"У відповідь у небо були підняті польські та американські літаки, а об’єкт зафіксували польські радіолокаційні станції. Дії Центру повітряних операцій [Centrum Operacji Powietrznych] були правильними. Інформація щодо невстановленого об'єкта, який з'явився у повітряному просторі Польщі була доведена Оперативному командувачу збройними силами [Dowódca Operacyjny]. Але Командувач не повідомив мене чи будь-який інший орган прийняття рішень", - заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак.

Таким чином, хоча головного "винуватого" вже названо, а посаду Командувача зараз займає Томаш Піотровскі [Tomasz Piotrowski], залишається питанням, а чому ракету не було збито. Більше того, не було проведено повноцінний пошук її уламків. Як зазначив міністр оборони Польщі, до 19 грудня її шукала поліція після чого заходи були згорнуті, при цьому він не був повідомлений про інцидент.

Все це доволі дивно, особливо, якщо врахувати, що Маріуш Блащак не назвав точний тип ракети, хоча раніше з'явилась інформація, що мова йде про Х-55 з масогабаритним макетом ядерної бойової частини. Але навряд про це можливо було дізнатися під час її польоту над Польщею. А впала вона у 15 км від Бидгоща, який є восьмим за населенням містом країни, а враховуючи можливий вектор польоту вона могла пролетіти й поряд із столицею країни.

Бидгощ

Які висновки зробить Варшава з цієї ситуації стане відомо вочевидь доволі швидко. Водночас проблема в тому, що фактична ракетна атака країни НАТО відбулась вже пів року тому. Й тому доволі дивно зараз буде очікувати "швидкої" реакції.

Читайте також: Як працює Storm Shadow, для ураження яких цілей призначений та на яку кількість можливо розраховувати Україні