xcounter
#

Нова ядерна гіперзвукова ракета для винищувачів Rafale: що відомо про французький проект ASN4G

5273
Rafale з ракетою ASMP-A
Rafale з ракетою ASMP-A

Ракету хочуть прийняти на озброєння у 2035 році

Франція має на озброєнні вдосконалену крилату ракету повітряного базування ASMP-A (базову версію якої французькі ВМС та ПС отримали на озброєння у 1986 році, а у 2016 році стартували роботи з модернізації ASMPA-R) і навіть ймовірно може відновити серійне виробництво цієї ракети, але водночас французи вже багато років працюють над тим, щоб зрештою мати заміну цій зброї, розповідають у виданні Zone Military.

Читайте також: Французький Rafale починає бити рекорди із замовлень: портфель досяг 30 млрд євро й очікується ще більше
rafale винищувач ракета ASMP-A
Rafale оснащений ракетою ASMP-A, фото MBDA

Розмови про наступника ракети ASMP-A йдуть вже дев’ять років – вперше про це заговорили у 2014 році, тоді було відомо, що на заміну ASMP розглядають два варіанти – один з ухилом у малопомітність, інший – у гіперзвукову швидкість. Згодом стало відомо, що наступником ASMP буде ракета ASN4G – Air-Sol Nucléaire 4-го покоління. У контексті розробки цієї ракети тоді відзначалося таке: "Будуть вивчені сміливі проекти, такі як використання передових технологій невидимості чи надшвидкісних технологій".

Зокрема, як стверджував тодішній міністр оборони Жан-Ів Ле Дріан, з одного боку, "стратегія прориву оборони противника ракетами на гіперзвукових швидкостях залишається серйозною науковою та технологічною задачею", водночас малопомітність "вимагає матеріалів з міцними характеристиками, сумісними з суворістю навколишнього середовища, а також системи підготовки місії, оптимізовані для швидкого реагування та максимального подолання захисту.

У 2021 році повідомлялося, що технологічне рішення для проекту ASN4G має бути обране найближчим часом. Зрештою, під час одних з парламентських слухань, радник гендиректора MBDA Ерве де Боннавентуре розкрив більше деталей про проект ASN4G, відзначивши, що технологічні роботи щодо цієї ракети розпочалися ще у 1990-х роках, паралельно з розробкою удосконаленої ASMP-A, і ці роботи "явно були спрямовані у напрямку дуже високих швидкостей".

"З того часу у нас є засоби, завдяки яким ми можемо протестувати ракету та змоделювати політ ASN4G на гіперзвуковій швидкості", – відзначив він, зауваживши, що компанія MBDA спільно з французьким центром аерокосмічних досліджень ONERA проводила гіперзвукові дослідження з 2000 року у рамках програм PROMETHEE 1, 2 і 3.

ASN4G
Графічне зображення перспективної ракети ASN4G

Наразі планується, що ракета має потрапити на озброєння до 2035 року і бути актуальною після 2050-х років, тому розробники "мають передбачити, якою буде наземна та повітряна оборона противника", і для цього у рамках MBDA був організований окремий підрозділ.

Щодо ракети ASN4G, то гендиректор MBDA відзначає, "судячи з усього, дуже високі показники швидкості та маневрування – найкращий спосіб досягти якомога пізнього виявлення, а також ускладнити задачу супроводження РЛС і, зрештою, дезорганізувати атаку протиракет". Таку ракету можна буде запускати з винищувача Rafale, попередньо її швидкість має становити 7-8 Маха, а дальність – понад 1000 км.

Читайте також: Щоб зробити ракету Aster до SAMP/T, Франції треба 40 місяців, і тому Захід аж так "переймався" ефективністю нашої ППО