xcounter
#

Французький Rafale починає бити рекорди із замовлень: портфель досяг 30 млрд євро й очікується ще більше

Rafale (всі фото: Dassault Aviation)
Rafale (всі фото: Dassault Aviation)
6945

Для Dassault Aviation винищувач Rafale є одним з основних позицій доходу, лише за поточними контрактами мова йде про 30 млрд євро

Dassault Aviation підбила підсумки 2022 року за якими може вихвалятись рекордними за останній час показниками замовлень на винищувач Rafale.

Загалом мова йде про 92 машини у твердих контрактах, очікуваних замовлень на 78, а ще 14 машин були поставлені замовникам за минулий рік. Загальна вартість контрактів оцінюється у 30,3 млрд євро, з яких 21,9 млрд євро замовлення від іноземних операторів.

Читайте також: Успішне застосування JDAM-ER, "Изделие 504АП", яким рашисти хотіли здолати нашу ППО, та інші новини й події тижня війни від Defense Express

Відповідно до річного звіту зараз головним клієнтом Dassault стали Об'єднані Арабські Емірати, які замовили одразу 80 винищувачів. Ще по шість машин має отримати Греція та Індонезія. А до Індії, Катару та Греції за минулий рік було поставлено 13 Rafale.

Dassault Aviation

Серед очікуваних експортних замовлень, як зазначається у звіті, розширення замовлення з боку Індонезії на ще 36 винищувачі. Постачання до Колумбії та Індії. Індійський ринок може розширитись й формуванням крила нового авіаносця INS Vikrant. Щоправда, Dassault в Індії ще має обійти російський МиГ-29К та американський F/A-18, а в Колумбії - фактично вмовити уряд країни знайти гроші на замовлення.

Відносно базового замовника - Франції, то Dassault наприкінці 2022 року вперше за чотири роки поставила один Rafale. Але наприкінці 2023 року очікується отримати замовлення одразу на 42 літаки для посилення власних збройних сил. Це пов'язано із задекларованою відмовою повітряних сил від Mirage 2000 та їх заміною на Rafale.

Dassault Aviation

Також зазначимо, що Dassault продовжує розвивати платформу Rafale і більшість замовлених машин, зокрема й для ОАЕ, мають бути виготовлені у версії Rafale F4, льотні випробування якої розпочались у 2021 році.

Головними оновленнями версії F4 від поточної F3-R є оновлення радару Thales AESA та модулю наведення Talios, систем РЕБ та зв'язку, інтеграцію нового нашоломного дисплею Thales Scorpion, а також нове озброєння. Зокрема у Rafale F4 інтегровано нову версію ракети повітря-повітря MICA NG від MBDA, а також 1000-кг високоточний гібрид бомби та ракети AASM Hammer.

Rafale F4
Rafale F4

Але зазначимо, що хоча для Dassault Aviation винищувач 4+ покоління Rafale залишається флагманом, майбутнє компанії доволі сильно залежить від розробки та просування на ринку проекту винищувача вже нового покоління -FCAS, який розроблюється спільно Францією, Німеччиною та Іспанією.

Dassault Aviation

Але поки, як здається, розробка цієї машини починає повторювати долю Eurofighter, коли компанії-розробники активно "тягнуть ковдру" на себе та вирішують суперечки хто має бути головнішим.

Читайте також: Як в США пояснюють необхідність "переробки" МіГ-29 під AIM-120, і чи буде від цього справді позитивний результат