xcounter
#

​Французький Safran випробував високоточний гібрид бомби та ракети AASM Hammer з вагою у 1000 кг

AASM Hammer у 1000-кг версії
AASM Hammer у 1000-кг версії
3934

Нова зброя призначена для винищувачів Rafale та завершує лінійку високоточних засобів ураження AASM

Розробка 1000-кг версії модульної високоточної зброї "повітря-земля" AASM, яку веде французька компанія Safran, виходить на кінцевий етап.

Ця зброя - гібрид високоточної бомби та ракети, з дальністю польоту до 60 км, яка забезпечується твердопаливним двигуном та використанням аеродинамічних поверхонь. Водночас за точність наведення відповідає супутникова та інерційна система, яка може бути доповнена інфрачервоною головкою самонаведення, або лазерною системою наведення.

Читайте також: "Довга рука" ВМС: відбулися перші пуски ракет Tomahawk нової версії Block V
AASM
Лінійка AASM: від 125 до 1000 кг

У грудні Safran здійснив перші два скидання з винищувача Rafale найбільш потужної версії AASM - Hammer.

"Динаміка відокремлення, яка спостерігалась під час двох випробувань, відповідає результатам моделювання. Ці виробничі атестаційні іспити були розроблені для перевірки послідовності роботи всіх компонентів зброї, включно із розгортанням крила", - йдеться у повідомленні компанії.

AASM Hammer
AASM Hammer на виставці озброєння у Індії

Очікується, що випробування AASM Hammer у 1000-кг версії будуть завершені у 2022 році. "Ця нова зброя дасть Rafale збільшені ударні можливості, особливо, з конфігурацією корисного навантаження до трьох 1000-кг AASM на літак", - підкреслили у Safran.

За своєю "ідеологією" французький AASM доволі схожий з американським комплектом JDAM, який передбачає перетворення звичайних бомб на високоточні. Цей процес забезпечується встановленням крил, системи наведення та іншого обладнання на вже готову конструкцію бомби.

JDAM
JDAM дозволяє перетворити старі "тупі" бомби на високоточну зброю

Проте французька компанія пішла далі, додавши ще і твердопаливний двигун, який значно розширює дальність дії. За цим параметром AASM фактично зрівнявся з традиційною ракетною зброєю "повітря-земля" середнього радіуса дії, проте зберіг надпотужну бойову частину.

Розробка лінійки AASM розпочалась у 2004 році, а перша версія для 250-кг бомби потрапила до французьких повітряних сил у 2007 році. Також був розроблений комплекти під 125-кг та 500-кг бомби.

Rafale AASM
Rafale з шістьма 250-кг версіями AASM

AASM вже використовувались під час бойових дій, зокрема в Афганістані та Лівії. Крім Франції, AASM закупили армії Єгипту, Марокко, Катару та Індії. Приблизна вартість становить від 164 тисячі євро за одиницю.

Читайте також: ​Армія РФ вкотре шукає заміну застряглому на бордюрі бронеавтомобілю "Тигр"