xcounter
#

Яким має бути винищувач шостого покоління, щоб змінити війну у повітрі

4799
Зображення від Lockheed Martin
Зображення від Lockheed Martin

Навряд чи такий винищувач з’явиться найближчим часом у повітрі, але якщо говорити про літаки загалом, то низка фахівців вважає, що літаком шостого покоління цілком можна вважати новий бомбардувальник B-21 Raider

Сьогодні низка країн - у кооперації чи поодинці - працюють над створенням нових винищувачів шостого покоління, які зрештою замінять у військах наявні на озброєнні літаки четвертого та п’ятого поколінь. Це зокрема такі проєкти, як американський NGAD для повітряних сил і також окремий літак для військово-морських сил (які, втім, зараз перебувають під питанням), британсько-японсько-італійський GCAP чи французько-німецько-іспанський FCAS.

На думку військових, щоб дійсно нові літаки можна було б назвати машинами шостого покоління, має відбутися суттєвий технологічний стрибок - як відзначив генерал-лейтенант ПС США у відставці Клінт Хайноут у коментарі виданню Defense News, хоча наразі немає чіткого визначення, що ж ховається під цим позначенням, але загалом низка фахівців мають спільне розуміння, яким має бути винищувач наступного покоління.

Читайте також: Коли винищувач коштує як три F-35, то це точно привід для змін, але як можна врятувати шосте покоління

Зокрема йдеться про те, що платформа має виконувати дійсно широкий спектр завдань на полі бою. Хайноут наголошує - машина має бути швидкому, літати на великих висотах, виконувати довготривалі польоти і бути максимально "невидимим" для ворога.

винищувач шостого покоління
Одне з ілюстративних зображень літака шостого покоління, джерело - Collins Aerospace

Він також наголошує, що важливою опцією для літаків шостого покоління буде здатність підтримувати зв’язок без ризику викрити своє розташування для противника, і також нести на борту більше корисного навантаження у порівнянні з F-22 чи F-35, завдяки чому можна буде повноцінно реалізувати концепцію переваги у повітрі.

Ще одне зауваження стосується стелс-покриття літаків, а точніше його експлуатації - техніки повинні мати можливість обслуговувати машину без ризику пошкодження цього покриття. Тоді як у таких літаках, як F-117A Nighthawk чи B-2 Spirit воно було досить складним в обслуговуванні. І також, звичайно, мати кращі можливості у порівнянні з попередниками.

Коли ми говоримо про майбутні проєкти, то йдеться не тільки лише про літак, а про бойові авіаційні системи в цілому, в це поняття входять і так звані "бойові хмари", щоб літаки могли обробляти значні обсяги даних та впорядковувати їх. І також про "вірні ведені" - безпілотники, які б допомагали пілотованим літакам в бою, виконуючи широкий спектр завдань - від розвідувальних до ударних.

Якщо говорити про Сполучені Штати, то там для літаків шостого покоління розглядають інтеграцію адаптивних двигунів, які б могли самостійно перемикатися на різні конфігурації залежно від ситуації у повітрі, але такий двигун буде надзвичайно дорогим, тому у службі зараз розглядають проміжні варіанти.

B-21 Raider
B-21 Raider, фото - U.S. Air Force
Взагалі сьогодні вже можна говорити про те, що у США таки створили перший у світі літак шостого покоління, йдеться про бомбардувальник B-21 Raider, який офіційно представили у грудні 2022 року - раніше Defense Express розповідав, чому у США його називають літаком шостого покоління та історичною віхою.
Читайте також: За п’ять років США хочуть побудувати сотню "ведених" для F-35 і NGAD