xcounter
#

Коли винищувач коштує як три F-35, то це точно привід для змін, але як можна врятувати шосте покоління

16943
Ілюстративне зображення від Collins Aerospace
Ілюстративне зображення від Collins Aerospace

Попри те, що останнім часом були приводи для чуток про скасування програми NGAD, у ПС США заявляють, що вона буде "жити" — втім, судячи з усього, не в такому вигляді, як планувалося на попередніх етапах

Цього року у США мали укласти контракт на розробку та виробництво літака шостого покоління у рамках програми NGAD (Next Generation Air Dominance), але у червні міністр Повітряних сил США Френк Кендалл зробив низку неоднозначних заяв, які стали приводом для спекуляцій та роздумів, а чи є взагалі майбутнє у цих літаків, аж до того, що у ПС США зрештою можуть взагалі скасувати цю програму.

винищувач шостого покоління
Концепція літака шостого покоління, художнє зображення від Lockheed Martin

Втім, судячи з нещодавнього інтерв’ю Кендалла виданню Defense News, принаймні зараз служба не розглядає відмову від цього проєкту — міністр заявив, що "концепція сімейства систем NGAD жива та здорова". За його словами, зараз у службі оцінують, чи правильною є концепція дизайну цієї платформи взагалі, а також обмірковують питання вартості майбутнього літака шостого покоління, а точніше — які компроміси може дозволити собі служба, щоб зрештою машина коштувала менше.

Читайте також: За п’ять років США хочуть побудувати сотню "ведених" для F-35 і NGAD

Цікаво, що у виданні говорять по суті про модернізований варіант винищувача шостого покоління NGAD, ймовірно, у рамках зменшення вартості літак може отримати не такий складний двигун, яким би він мав бути в оригінальному проєкті, і також зробити його меншим за розмірами.

Річ у тім, що сьогодні для літаків NGAD розглядається двигун, який розробляється у рамках програми NGAP (Next Generation Adaptive Propulsion), тобто йдеться про адаптивну систему, яка вміє перемикатися на найбільш ефективну конфігурацію під час зміни умов польоту.

Наразі невідомо, чи є двигун єдиним або ж критичним фактором, що впливає на вартість NGAD, але в будь-якому випадку NGAP — це дуже дорога програма. Наприклад, саме висока вартість адаптивних двигунів стала одним з аргументів "проти" і завадила Повітряним силам інтегрувати ці двигуни на літаки п’ятого покоління F-35 (крім того, вони були несумісні з версіями F-35B та F-35C). Відомо, що сьогодні у Pratt&Whitney працюють разом з ПС США з метою впровадження цифрового проєктування для зниження витрат на програму двигунів.

З нюансів щодо NGAD, які також варто відзначити — це те, що служба не відмовляється від ідеї, що літаки шостого покоління мають виконувати завдання спільно з так званими "вірними веденими", безпілотними бойовими літаками, які створюються у рамках програми Collaborative Combat Aircraft (CCA).

У Повітряних силах США сьогодні не визначилися із тим, якою ж для них буде прийнятною вартість одного винищувача шостого покоління — Кендалл, ймовірно, іронічно відзначив виданню, що в ідеалі вона мала б бути нижчою або такою ж, як F-35. А загалом станом на сьогодні очікувана ціна одного літака NGAD це втричі більше, ніж у F-35, тобто аж до 300 млн доларів. Таким чином, суто парк зі 100 машин без озброєння обійдеться аж у 30 млрд доларів, що дійсно дуже й дуже багато.

Кендалл також відзначив, що поки що не готовий говорити про укладення контракту на розробку та виробництво NGAD, тож все ще залишається невідомим, чи вдасться пройти цей етап у 2024 або ж вже у наступних роках.

Читайте також: Чому українські Су-27 стоять просто неба, а не в укриттях