xcounter
#

Чому так складно обрати, хто буде робити винищувач шостого покоління, і до чого тут безпілотники

6998
Фото ілюстративне, джерело — Lockheed Martin
Фото ілюстративне, джерело — Lockheed Martin

Lockheed Martin чи Boeing цьогоріч мали б отримати дійсно важливий контракт, але у США поки що роздумують над майбутнім програми NGAD

Наприкінці минулого року стало відомо, що 2024 рік має стати дійсно історичним у напрямку створення винищувача шостого покоління NGAD (Next Generation Air Dominance), бо в планах — зрештою укласти контракт на розробку і виробництво цієї платформи, яка створюється на заміну американського літака п’ятого покоління F-22.

Разом з тим, як днями заявив начальник штабу Повітряних сил США генерал Девід Олвін, рішення по цьому питання ще не прийнято, і наразі тривають обговорення цієї програми. "Ми розглядаємо багато дуже складних варіантів, які нам доведеться врахувати", — цитує його слова видання Breaking News. І, судячи з усього, сьогодні цілком можна говорити про те, що програма NGAD взагалі перебуває під загрозою відтермінування чи взагалі скасування.

Читайте також: У РФ визнали, що відстають на 20 років й не мають навіть концепції винищувача шостого покоління

На це натякають нещодавні заяви, зроблені посадовцями у контексті цього проєкту. І однією з причин є банальні фінансові обмеження. Зокрема нещодавно міністр ПС США Френк Кендалл заявив, що NGAD має таких конкурентів, як міжконтинентальні балістичні ракети LGM-35A Sentinel, а також й стелс-бомбардувальники шостого покоління B-21 Raider.

B-21 Raider
Стелс-бомбардувальник шостого покоління B-21 Raider, фото — U.S. Air Force

А той же Олвін повідомляв, що Повітряні сили, ймовірно, мають інші плани й бачення авіації майбутнього, коли в нього спитали, чи й досі у службі прихильні цій програмі. З його слів випливає, що проєкт NGAD — це не впевнений напрямок розвитку бойової авіаційної системи для ПС США, а лише "один із декількох виборів", які довелося зробити під час складання бюджетного запиту.

Олвін також наголошує, що важливим фактором, який впливає на переосмислення проєкту NGAD є участь служби у програмі "вірних ведених" безпілотників Collaborative Combat Aircraft (CCA) — зокрема йдеться взагалі про зміщення філософії з "довгограючих" платформ "створених навічно" до тих, які будуть актуальні протягом тривалого терміну і зрештою будуть замінюватися на нові розробки.

Це, звичайно, кардинально вплине на галузь в цілому, яка зараз базується на тривалих прибуткових контрактах на обслуговування систем. Але загалом поки що у ПС США не озвучують якісь конкретні висновки чи рішення, бо очевидно, що перемовини триватимуть ще певний період.

Читайте також: Eurofighter стане демонстратором технологій для винищувача шостого покоління FCAS