xcounter
#

У РФ визнали, що відстають на 20 років й не мають навіть концепції винищувача шостого покоління

Одне з неофіційних бачень NGAD
Одне з неофіційних бачень NGAD
11564

Поки у США вже літають прототипи винищувача шостого покоління за програмою NGAD у РФ немає навіть концепції аналогічної машини

Поки у США та інших розвинутих країнах активно йде розробка винищувачів вже наступного шостого покоління, у РФ визнали, що не мають навіть концепції такої машини.

Про це у державному ТАСС пише академік російської академії наук та науковий керівник державного НДІ авіаційних систем (ГосНИИАС) Євгеній Федосов. Й хоча сама публікація традиційно для РФ витримана у "аналоговнєтних" тонах, але зазначений фактаж в цілому пояснює реальний стан російських авіаційних розробок.

Читайте також: Москва поспішає із наступом: все більше застарілої техніки застосовується в боях на фронті

"Наразі ми розмірковуємо над концепцією літака шостого покоління, ведемо пошукові дослідження, обмінюємося думками з військовими фахівцями. Такий літак повинен з’явитися десь до 2050 року, але вже зараз потрібно зрозуміти, якими стануть збройні конфлікти майбутнього", - пише російський академік.

Водночас не пошук концепції що розробляти, а сама розробка літаків шостого покоління вже триває. Зокрема у США контракт на розробку NGAD має бути укладений цьогоріч й вже було створено декілька прототипів літака шостого покоління.

NGAD
Одне з неофіційних бачень NGAD

Також є одразу два міжнародних проєкти - Tempest та FCAS. Перший є британсько-японсько-італійським й наразі виглядає більш життєздатним за німецько-французько-іспанський FCAS через проблеми узгодження обрису літака та ролями у його виробництві.

FCAS
FCAS

У Китаї також вже є концепт шостого покоління, який був представлений ще у 2022 році. Більше того, планує випередити США у цій гонитві.

Водночас у РФ поки навіть не мають концепта літака, а навколо того яким він буде точаться лише розмови. А без цього неможливо почати реальну розробку, бо немає затвердженого завдання. Але це звісно ніяким чином не заважає російським розробникам стверджувати, що такий літак з'явиться до 2050 року.

Більше того, цей термін є визнанням того, що РФ вже відстало від конкурентів на десятиріччя. Навіть якщо брати не дуже хуткий у швидкості розробки FCAS, то перший політ FCAS визначений на рівні 2030 року, а вступ в експлуатацію - до 2040 року і це вже після зсуву строків. Й навіть від нього РФ вже відстає на 20 років.

Але звісно у Москви є ще один "фінт" у запасі. Назвати будь-який літак - "шостим поколінням", зрештою саме так "продавались" нібито гіперзвукові Х-47 "Кинжал" та "Циркон", які не є реальною гіперзвуковою зброєю.

Читайте також: Дві важливі причини результату контрнаступу 2023 року, коли РФ розпочне новий наступ та як до нього готуються ЗСУ